EU stopt subsidiëren 'duurzaam verbranden van hout'

De Europese Unie gaat het gebruik van houtpellets als duurzame brandstof voor elektriciteitscentrales niet langer stimuleren. Daardoor verliest de bosbouw in dichtbeboste EU-landen een belangrijke inkomstenbron, tot onvrede van de Europese agrarische koepelorganisatie Copa-Cogeca.

EU+stopt+subsidi%C3%ABren+%27duurzaam+verbranden+van+hout%27
© DIRK HOL

Het einde van de financiële steun voor 'primaire biomassa' is een klap in het gezicht van duizenden boseigenaren en producenten van bio-energie, stelt Copa-Cogeca. De meeste Nederlandse Europarlementariërs beschouwen het bijstoken van hout niet langer als duurzaam.

De elektriciteitscentrales in de EU draaiden jarenlang alleen op olie, gas of kolen. Om brandstofkosten te besparen, werd de laatste jaren steeds vaker hout als 'bijstook' gebruikt. Uit milieu-overwegingen stimuleerde de EU dat aanvankelijk. Daar is een hele houtpelletindustrie uit voortgekomen, onder meer in Finland, Zweden, Polen, Tsjechië en de Balkan.

Toch mag biomassa de komende jaren nog wel als bijstook worden gebruikt, omdat de beperking gefaseerd wordt ingevoerd. In de nieuwe richtlijn staat dat er straks niet meer biomassa in de EU mag worden verbrand, dan dat in de afgelopen vijf jaren het geval was.


Ontbossing

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is niet gelukkig met het compromis voor een uitgesmeerde afbouw over enkele jaren, maar heeft toch ingestemd omdat een volledige stop niet haalbaar was. Daarom stemde Anja Hazenkamp (PvdD) juist tegen. Van Dalen zei dat Nederland het nog niet zo slecht doet op dit gebied. 'Maar als ik kijk naar Oost-Europa, dan zou het subsidiëren van biomassa de ontbossing in de hand kunnen werken. Dat kan pertinent niet de bedoeling zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer