Oxfam: klimaatplannen leunen te veel op aanplant nieuw bos

De beloftes van veel landen en bedrijven om vanaf 2050 klimaatneutraal te zijn, leunen volgens Oxfam Novib te veel op het aanplanten van nieuwe bomen. Deze strategie gaat ten koste van landbouwgrond en vergroot zo voedseltekorten, zo oordeelt de ontwikkelingsorganisatie.

Oxfam%3A+klimaatplannen+leunen+te+veel+op+aanplant+nieuw+bos
© DIRK HOL

Om alle plannen die overheden tot nog toe hebben gemaakt uit te voeren, is volgens Oxfam veel meer grond nodig dan alle wereldwijd beschikbare landbouwgrond. Dat maakt deze plannen onrealistisch, concludeert de organisatie in haar nieuwste klimaatrapport. Volgens het rapport gaat het daarom bij lange na niet lukken om in 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met 45 procent ten opzichte van het niveau van 2010, zoals in veel plannen wordt beoogd.

Oxfam wijst erop dat door klimaatverandering al vruchtbare landbouwgrond verloren gaat. Als ook nog massaal landbouwgrond voor nieuw bos wordt opgeofferd, kan dat volgens Oxfam de voedselzekerheid in gevaar brengen. Voedsel zou dan ook veel duurder kunnen worden, waarschuwt de organisatie in het rapport. 'Het massaal planten van bomen op landbouwgrond kan ervoor zorgen dat de wereldwijde voedselprijzen tegen 2050 met 80 procent stijgen.'

Naast overheden hebben beursgenoteerde bedrijven grootse plannen om nieuw bos aan te planten, zodat ze CO2-neutraal kunnen worden. Alleen al de olie- en gasbedrijven Shell, BP, Total en Eni hebben daarvoor een gebied nodig dat twaalf keer zo groot is als Nederland, becijfert Oxfam. 'Als de wereldwijde energiesector vergelijkbare klimaatneutrale doelen zou hanteren, is er bijna een gebied zo groot als het Amazone-regenwoud nodig. Oftewel een derde van alle landbouwgrond wereldwijd.'

Koolstofopslag

Koolstofopslag, door het herstel van bossen en bodems, moet onderdeel zijn van de strategie, maar dat mag niet koste gaan van de voedselzekerheid, vindt Oxfam. Om de wereld klimaatneutraal te maken, moeten we eerst de uitstoot verminderen en dan pas opslaan, stelt de organisatie. Dat betekent dat de toepassing van fossiele brandstoffen omlaag moet, terwijl tegelijkertijd moet worden geïnvesteerd in schone energie.

Oxfam vreest door klimaatverandering meer humanitaire crises, honger en migratiebewegingen die daaruit voortkomen. 'Arme en kwetsbare mensen, met name boeren, boerinnen en inheemse volkeren, worden het eerst en het ergst getroffen', aldus de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer