Rekenkamer: EU doet te weinig voor betere bossen

De Europese Rekenkamer vindt dat de Europese Unie (EU) de afgelopen jaren veel te weinig geld uit het GLB-plattelandsfonds heeft gebruikt voor het opknappen van bossen. Bijna alles ging naar het beheer en de aanleg van bossen en amper naar het herstel van achterstanden.

Rekenkamer%3A+EU+doet+te+weinig+voor+betere+bossen
© Tienke Wouda

Ook kwam er van herstel van biodiversiteit in bosgebieden weinig terecht, stelt de rekenkamer. Deze heeft de balans opgemaakt van de Europese Bossenstrategie en de belangrijke beleidsmaatregelen in de periode 2014-2020. Hoewel het gebied dat met bos is bedekt de afgelopen dertig jaar groter is geworden, verslechtert de toestand van de bossen.

Voor bosgebieden is veel minder financiering beschikbaar dan voor de landbouw. Het gebied dat met bos is bedekt, is ongeveer even groot als het gebied dat voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt. Voor bosbouw is minder dan 1 procent van de begroting voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) beschikbaar.

De Europese Rekenkamer vindt dat de Europese Commissie krachtigere maatregelen had kunnen nemen om de bossen te beschermen. Zo verbiedt de EU-houtverordening het in de handel brengen van illegaal gekapt hout en producten van dergelijk hout, maar doen de Europese landen daar veel te weinig tegen. Vaak ontbreekt het aan doeltreffende controles, ook door de commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer