CDA+pleit+voor+vrijwillig+planten+bos+op+landbouwgrond
Nieuws
© DIRK HOL

CDA pleit voor vrijwillig planten bos op landbouwgrond

De regering moet deze zomer in kaart brengen welke maatregelen nodig zijn om vrijwillig bos planten op landbouwgrond mogelijk te maken. Dat is de opdracht die Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) wil geven aan het kabinet. Hij diende hiervoor woensdag een motie in.

De motie moet nog in stemming komen, maar is mede-ondertekend door GroenLinks, VVD, ChristenUnie, SGP, BBB en D66. Daarmee is de kans groot dat de opdracht aan het kabinet wordt aangenomen. Boswijk verwijst met zijn motie naar de Bossenstrategie van het kabinet. Daarin wordt beoogd meer bomen en bossen aan te planten, ook op landbouwgrond.

De gedachte achter de motie is dat bos op landbouwgrond vaak niet past binnen het bestemmingsplan van een gemeente, terwijl dit een verdienmodel kan zijn voor boeren. Als voorbeeld noemt Boswijk pluimveehouders die wilgen willen planten in hun uitloopgebied. In de praktijk worden deze boeren tegengehouden door belemmerende regelgeving. De CDA'er wil daarom weten welke maatregelen, waaronder wet- en regelgeving, nodig zijn om het wel mogelijk te maken om bos te planten.


Geld Natuurmonumenten

De BoerBurgerBeweging (BBB) stelde voor om een deel van het overheidsgeld dat nu bij Natuurmonumenten belandt, over te hevelen naar regelingen waarmee boeren het landschap aantrekkelijker kunnen maken. Fractievoorzitter Caroline van der Plas diende daartoe een motie is.

De gedachte daarachter is dat bossen en natuurmonumenten nu worden overspoeld door recreanten, waardoor Natuurmonumenten het advies gaf om op het platteland te gaan lopen. BBB lijkt het daarom beter om geld over te hevelen naar regelingen voor verbetering van de 'boerburgerbeleving'.

Demissionair landbouwminister Carola Schouten liet weten dat de situatie niet zo eenvoudig is. 'Het gaat over meerjarige afspraken met Natuurmonumenten. Die kunnen we niet ineens veranderen. Het gaat ook om geld bedoeld voor beheer, niet voor recreanten.' Volgens Schouten komen in het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid wel mogelijkheden voor boeren om financiële ondersteuning te krijgen voor het aanleggen en onderhouden van landschapselementen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer