Europese landbouwministers vinden bosstrategie te ver gaan

De landbouwministers van ten minste zes bosrijke EU-landen hebben forse kritiek op de nieuwe strategie van de Europese Commissie. Dat blijkt uit verklaringen na afloop van de maandelijkse landbouwraad van de EU-ministers.

Europese+landbouwministers+vinden+bosstrategie+te+ver+gaan
© Europese Unie

De nieuwe bosbouwvisie is in juli gepresenteerd als onderdeel van de Green Deal en het aangescherpte klimaatbeleid. Daarin wordt onder meer bepleit om een deel van de bosgebieden voor de houtkap buiten gebruik te stellen en miljoenen nieuwe bomen aan te planten.

Meerdere landen en bosexploitanten hebben gewaarschuwd voor economische, ecologische en sociale nadelen voor de bosbouwsector als de houtexploitatie wordt ingeperkt. De ministers van Duitsland, Frankrijk, Finland, Zweden, Slowakije en Oostenrijk hebben vorige week, na een informele tweedaagse bijeenkomst in Wenen, al gezegd dat de Europese Commissie buiten zijn boekje gaat.


Bureaucratische rompslomp

'Wat we niet nodig hebben, is meer bureaucratische rompslomp vanuit Brussel', zei de Duitse minister Julia Klöckner (foto). Ook de niet-betrokkenheid van de EU-landen bij de voorbereiding van de bosbouwstrategie en het niet-naleven van de nationale verantwoordelijkheden in de bosbouw worden bekritiseerd.

Ook is er geen rekening gehouden met de behoeften van de 16 miljoen boseigenaren in de Europese Unie. Veel maatregelen betekenen een enorme devaluatie van onze bossen, die de inkomensbasis vormen voor talloze gezinnen, zeggen organisaties van boseigenaren en houtexploitanten.


In hun slotverklaring zeggen de ministers dat bossen van groot belang zijn vanuit economisch en sociaal oogpunt, maar ook voor de strijd tegen klimaatverandering en ter bescherming van biodiversiteit. De ministers zeggen dat zij de nieuwe bosstrategie grotendeels onderschrijven, maar benadrukken ook dat het belangrijk zal zijn om een balans te vinden met plattelandsontwikkeling en de groene economie.


Webinar: Wat betekent de Europese Green Deal voor gewasbescherming?

Europa kiest resoluut voor een duurzamere voedselproductie. Deze strategie wordt verankerd in de Green Deal en zal gevolgen hebben voor het gewasbeschermings¬middelenbeleid. Wat betekent dit in de boerenpraktijk? Stel al uw vragen hierover tijdens het webinar op maandag 18 oktober om 20.00 uur. Sprekers zijn Jolanda Wijsmuller (Bayer), Jelmer Vierstra (Stichting Natuur en Milieu) en Joris Baecke (LTO). U krijgt inzicht in wat de Europese Green Deal voor uw teelten betekent. Aanmelden kan via nieuweoogst.nl/webinar-gewasbescherming

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer