Provincie Groningen zoekt ruimte voor bos

Provincie Groningen opent een subsidieregeling voor het aanleggen van nieuw bos en bomen langs wegen en op erven in het landelijk gebied van Groningen. De kosten voor onder meer de bomen, het aanplanten en het bewerken van de grond zijn subsidiabel.

Provincie+Groningen+zoekt+ruimte+voor+bos
© Niels de Vries

Extra bomen en groen helpen de CO2-uitstoot te verkleinen, de biodiversiteit te vergroten en de omgeving mooier, groener en gezonder te maken, stelt provincie Groningen. De regeling is onderdeel van het programma Bos en Hout, waarbij de provincie de komende tien jaar 750 hectare groen wil realiseren.

Inwoners, stichtingen, waterschappen, gemeenten en terreinbeheerders kunnen vanaf 5 september tot 1 november een aanvraag indienen bij de provincie. De subsidie is bedoeld voor de aanleg van minimaal 1 hectare bos of het uitbreiden van zo'n 0,5 hectare bestaand bos.

Daarnaast is geld beschikbaar voor het planten van minimaal 22 grotere bomen, bijvoorbeeld langs een weg of laan, en minimaal vijf grote bomen op tenminste vijf erven. De bomen moeten klimaatbestendig, streekeigen en geschikt zijn voor de bodem, zoals een eikenboom op zandgrond. Meer informatie en de voorwaarden zijn te vinden op de website van de provincie.


Open landschap

Groningen staat bekend om het open landschap, maar de provincie heeft ook een gevarieerde verzameling bos en andere soorten groen. Er is oud bos in Westerwolde en er zijn talrijke dorpsbossen die in de jaren tachtig zijn aangeplant. Bij de vele Groningse borgen, landgoederen, boerderijen en kerken staan vaak oude bomen en bosjes.

Het programma Bos en Hout is erop gericht dat het uitbreiden van bossen en andere beplantingen past in het landschap. Daarvoor is een kansenkaart Bos en Hout gemaakt, die aangeeft waar de provincie uitbreiding wil stimuleren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer