Ouderdierbedrijf De Krim getroffen door vogelgriep

Een bedrijf met ouderdieren voor vleeskuikens in het Overijsselse De Krim is getroffen door vogelgriep. De circa 26.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Ouderdierbedrijf+De+Krim+getroffen+door+vogelgriep
© Marcel Berendsen

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen tien andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometer zone liggen 42 pluimveebedrijven.

In verband met een eerdere besmetting van vogelgriep vlak over de grens in het Duitse Laar gold in het grensgebied al een vervoersverbod, maar dit is nu uitgebreid naar een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Actuele besmettingen en maatregelen

Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Omdat het een besmetting betreft van pluimvee dat binnen wordt gehouden is het niet nodig een regionale ophok- en afschermplicht in te stellen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wel geldt de ophok- en afschermplicht in de 10 kilometerzone.

Verder geldt de ophok- en afschermplicht geldt in tien regio's en de andere 10-kilometerzones rond een besmetting. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.


Bezoekverbod en doucheverplichting

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers geldt een doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

In het kader van de besmetting op deze locatie in De Krim wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer