Vogelgriep bij vleeskuikens in Ried

Voor de vierde keer binnen een dag is vogelgriep vastgesteld. Het gaat dit keer om een vleeskuikenbedrijf in het Friese Ried, gemeente Waadhoeke. Het gaat waarschijnlijke om een hoogpathogene variant.

Vogelgriep+bij+vleeskuikens+in+Ried
© Twan Wiermans

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 104.000 kuikens op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de 1 kilometerzone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone van het besmette bedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen veertien pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod.

Het vervoersverbod in het beperkingsgebied rond de uitbraak geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Donderdag en vrijdag maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) nog drie vogelgriepuitbraken bekend. De uitbraak met de meeste impact is in het Gelderse Barneveld waar een bedrijf met 41.000 leghennen is getroffen. Deze uitbraak heeft gevolgen voor 254 bedrijven. Daarnaast is er vogelgriep op een vleeskuikenbedrijf met 66.000 dieren in het Friese Blija. Ook op een hobbybedrijf met watervogels in Bunschoten-Spakenburg is een besmetting vastgesteld.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer