Vogelgriepsituatie zorgelijk, NVWA roept op tot extra hygiëne

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) noemt de Nederlandse situatie rond vogelgriep 'zorgelijk'. Ze roept pluimveehouders en transporteurs op hygiënevoorschriften nauwgezet te volgen.

Vogelgriepsituatie+zorgelijk%2C+NVWA+roept+op+tot+extra+hygi%C3%ABne
© Twan Wiermans

Waar het vogelgriepvirus andere jaren een 'zomerdip' kende, gingen de besmettingen deze zomer vrijwel onverminderd door. Daarnaast is op dit moment sprake van een grote toename aan besmettingen onder wilde vogels te zien. Voor de NVWA is dit aanleiding om nogmaals het belang te onderstrepen van het nauwgezet volgen van de hygiënevoorschriften.

Extra controles afgelopen jaar tonen volgens de NVWA aan dat uitvoering van de hygiënemaatregelen niet op alle plaatsen op de juiste wijze gebeurt. Zo was er sprake van transportmiddelen die niet op alle plekken voldoende waren schoongemaakt of volgt men de reinigings- en ontsmettingsstappen onvoldoende. Soms ook, schrijft de NVWA, is de concentratie van het ontsmettingsmiddel te laag. Dit vergroot de kans op verdere besmettingen via transport.


Aanscherpen hygiënemaatregelen

De NVWA adviseert daarom alle vervoerders van pluimvee en broedeieren dringend de bestaande hygiënemaatregelen aan te scherpen door het stappenplan op haar site stelselmatig te volgen. De NVWA noemt de naleving van de reinigings- en ontsmettingsprocedures en hygiëneprotocollen op de primaire bedrijven, broederijen en slachthuizen essentieel om verdere verspreiding van de besmettelijke HPAI-variant van vogelgriep via diertransport te kunnen beperken.

Het gevaar van het niet of onvoldoende reinigen en ontsmetten van vervoersmiddelen of het transport van gebruikte voorzieningen, zoals kratten en containers, is dat smetstoffen van vogelgriep worden overgebracht op gehouden pluimvee. Dit is een serieus gevaar voor de bioveiligheid, waarschuwt de NVWA.

Het risico op het overbrengen van smetstoffen wanneer niet of onvoldoende wordt gereinigd en ontsmet, geldt ook voor andere besmettelijke dierziekten. De NVWA noemt in dit verband Afrikaanse varkenspest in het bijzonder, dat sinds september 2020 westwaarts is opgeschoven naar Duitsland. De situatie is er nog steeds niet onder controle.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer