Vogelgriep op zorgboerderij Wieringerwerf

Op een zorgboerderij in het Noord-Hollandse Wieringerwerf is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 130 kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+zorgboerderij+Wieringerwerf
© Pixabay

In de 1 kilometerzone en 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In het 10 kilometergebied liggen drie andere bedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct een vervoersverbod. Wieringerwerf ligt in regio 2, waar de regionale ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht is.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden er regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Daarbij geldt voor noodzakelijke bezoekers een doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.


Ophok- en afschermplicht

Ook is tien regio's, waaronder de regio waar deze besmette inrichting in ligt, de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio's geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels) en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Vanwege de besmetting in Wieringerwerf wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer