Minder elektriciteit gewonnen uit gas, juist meer uit kolen

De productie van elektriciteit uit aardgas is in het tweede kwartaal met 19 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd werd 40 procent meer elektriciteit uit kolen gewonnen en 25 procent meer uit hernieuwbare energiebronnen.

Minder+elektriciteit+gewonnen+uit+gas%2C+juist+meer+uit+kolen
© Dirk Hol

De netto elektriciteitsproductie bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 28,2 miljard kilowattuur. Een plus van 4,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Afgelopen kwartaal werd 3 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd uit kolen. Dat is 40 procent meer dan vorig jaar. Aardgas werd wat minder populair als energiebron. Die elektriciteitsproductie daalde over het tweede kwartaal met 19 procent naar 11 miljard kilowattuur.

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen kwam afgelopen kwartaal uit op 12,5 miljard kilowattuur. Dat is een verdrievoudiging vergeleken met dezelfde periode vijf jaar eerder. Vooral de productie uit zon (+40 procent) en wind (+25 procent) lieten een stijging zien. Het zonnige weer en de toename van het opgesteld vermogen aan zonnepalen heeft hieraan bijgedragen.


Nederland wint meer uit zon

De elektriciteitsproductie uit zon is in Nederland harder gegroeid dan in omliggende landen als België en Duitsland. Respectievelijk steeg de elektriciteitsproductie uit zon in de buurlanden met 29 en 13 procent. Beide landen hebben wel, net zoals Nederland, in het tweede kwartaal minder energie uit aardgas gewonnen. De hoge prijzen liggen daaraan ten grondslag.

Frankrijk laat een daling in de elektriciteitsproductie zien van 15 procent, tot 103 miljard kilowattuur. In 2021 was het Zuid-Europese land nog goed voor 19 procent van de totale elektriciteitsproductie van de Europese Unie. Volgens het CBS wordt de daling zowel veroorzaakt door de gestegen prijs van aardgas en CO2 als de schaarste in de Franse nucleaire elektriciteitsproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer