Glastuinbouw Nederland: 'Subsidie kan hoge gasprijs compenseren'

Glastuinbouw Nederland pleit voor een subsidieregeling die ervoor moet zorgen dat de gasreserves in Nederland nu al worden aangevuld. Dat staat in een brief die de brancheorganisatie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd in aanloop naar een debat op donderdagavond over de gasmarkt en de leveringszekerheid.

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27Subsidie+kan+hoge+gasprijs+compenseren%27
© Vidiphoto

Vanaf 31 mei ontvangt de Groningse gashandelaar GasTerra niet langer aardgas van het Russische Gazprom. In totaal zal 2 miljard kubieke meter gas niet worden geleverd. Voor de korte termijn maakt Glastuinbouw Nederland zich geen zorgen over de leveringszekerheid van aardgas. Er is voldoende voorraad, aangezien GasTerra elders gas heeft ingekocht. Niettemin verwacht de brancheorganisatie dat de leveringszekerheid van gas op de lange termijn wel onder druk komt te staan.

Daarom benadrukt Glastuinbouw Nederland het publiek belang om de gasreserves voor de winter aan te vullen. Volgens de brancheorganisatie is de vulgraad in Nederland de afgelopen tijd relatief laag geweest. Een subsidieregeling kan het verschil tussen de huidig hoge gasprijzen en de mogelijk lagere prijzen komende winter compenseren en er zodoende voor zorgen dat de gasreserves in Nederland nu al worden aangevuld.


Afhankelijkheid dagprijs

In de brief aan de Tweede Kamer benadrukt Glastuinbouw Nederland andermaal dat alle ondernemers in de glastuinbouw in een bepaalde mate afhankelijk zijn van de dagprijzen. Voor 2022 heeft de helft van de glastuinders 50 procent of meer van de gasbehoefte vooraf vastgelegd, de andere helft heeft dit voor minder dan 50 procent gedaan. Ruim twee derde van de gasbehoefte van de totale sector is dus niet vastgelegd.

'Op het moment dat iemands gaspositie afloopt, komt 40 procent van de bedrijven direct in de liquiditeitsproblemen. Hoe langer deze hoge energieprijzen dus aanhouden, hoe meer bedrijven in de knel komen', schrijft de brancheorganisatie. 'Komende winter, wanneer bedrijven meer energie nodig hebben dan in de zomer, worden grote problemen in de sector verwacht. Zeker gezien het de tweede winter wordt in deze penibele situatie.'


Investeringsaanbod

Niet alleen moet Nederland de gasreserves vroegtijdig aanvullen, ook moet er blijvend gewerkt worden aan alternatieven om het gebruik van fossiele brandstoffen uit te faseren, vindt Glastuinbouw Nederland. Om die reden heeft de brancheorganisatie de overheid eerder dit voorjaar een investeringsaanbod gedaan voor de energietransitie. Doel is binnen vijf jaar het aardgasverbruik met ruim 900 miljoen kuub per jaar te verlagen en de CO2-uitstoot met ruim 1,6 megaton per jaar.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer