Gasverbruik glastuinbouw daalt met 23 procent

De Nederlandse glastuinbouw verbruikte in het eerste halfjaar van 2022 23 procent minder aardgas. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gasverbruik+glastuinbouw+daalt+met+23+procent
© Twan Wiermans

Het lagere gebruik van aardgas voor onder meer het opwekken van elektriciteit valt volgens het CBS samen met het zachte voorjaar van 2022. Verder hebben glastuinders hun gasverbruik waar mogelijk teruggeschroefd vanwege de hoge energieprijzen. Veel tuinders zijn daardoor minder gaan produceren.

In heel Nederland werd in de eerste zes maanden van 2022 17,6 miljard kuub gas verbruikt, meldt het CBS op basis van maandelijkse cijfers over het gasverbruik. Dat is 25 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2021. Met name de industrie en elektriciteitscentrales gebruikten minder aardgas.



De invoer van gasvormig aardgas via Duitsland daalde sterk ten opzichte van vorig jaar, terwijl de invoer van vloeibaar LNG vanuit de Verenigde Staten en Rusland toenam. De gasvoorraden namen in het eerste halfjaar van 2022 toe.

In het eerste halfjaar van 2022 daalde het gasverbruik in de energie-intensieve industrie met meer dan 30 procent vergeleken met de eerste helft van 2021. Met name in de aardolie- (-59 procent) en chemische industrie (-30 procent) werd minder gas gebruikt. Naast de glastuinbouw verbruikten ook huishoudens minder aardgas (-16 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer