Afsluiten bedrijven pas bij gastekort

De regering gaat pas over tot het afsluiten van bedrijven van het gas als er tekorten zijn. Daarvan is nu nog geen sprake, zegt minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie.

Afsluiten+bedrijven+pas+bij+gastekort
© Dirk Hol

Jetten reageert daarmee op vragen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren tijdens een debat over het heropstarten van kolencentrales. Hij besloot hiertoe nadat Rusland de gastoevoer naar EU-landen afkneep. Daardoor kunnen de gasvoorraden daar en in Nederland minder snel worden aangevuld. Door de extra kolenenergie kan er gas worden bespaard dat ten gunste komt aan de wintervoorraden.

Volgens de minister zit Nederland in fase 1 van het Bescherm- en Herstelplan Gas. Het opschalen van kolencentrales staat daarin pas gepland voor fase 3, maar dat is naar voren gehaald. Ook het tijdelijk afsluiten van bedrijven, waaronder glastuinbouwbedrijven, is een mogelijkheid in die laatste noodfase.


Bloementeelt

GroenLinks en de Partij voor de Dieren vroegen Jetten waarom hij niet voor gasrantsoenering kiest in plaats van de extra CO2-uitstoot uit kolen voor lief te nemen. Daarbij wijzen de linkse fracties naar de bloementeelt als een eerste af te sluiten sector. 'Het afsluiten van bedrijven zet ik pas zo laat mogelijk in. Want de gevolgen van zo'n besluit kan grote gevolgen hebben voor een hele keten', zegt de minister.

Volgens Jetten wordt met het opschalen van kolenstook veel meer gas bespaard dan met het afschalen van bloementeelt onder glas. Doordat de kolencentrales weer volop mogen draaien, scheelt dat de regering 1,9 miljard euro aan compensatie voor deze sector. Jetten gaat dat geld steken in het versneld laten overschakel van bedrijven op onder meer elektrische boilers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer