Zakelijke energiegebruikers: afbouwen gasgebruik noodzakelijk

Het besluit van de Europese Commissie om het komende halfjaar 15 procent aan gas te besparen, is 'verstandig en absoluut noodzakelijk'. Dat vindt Hans Grünfeld als voorzitter van belangenbehartiger VEMW van de zakelijke energie- en watergebruikers.

Zakelijke+energiegebruikers%3A+afbouwen+gasgebruik+noodzakelijk
© Twan Wiermans

Wel vraagt Grünfeld zich af in hoeverre het plan 'voldoende' is 'om ons leven in Europa te kunnen voortzetten zoals gewend'. Daarbij verwijst hij naar het gebrek aan goede infrastructuur om gas van de ene lidstaat naar de andere te krijgen.

Volgens VEMW moet er structureel Europees worden gekeken hoe gasstromen optimaal ingezet kunnen worden. Nederland zou er daarbij goed aan doen te bekijken of het niet makkelijker is om onze import van Noors gas in Duitsland te laten. Nederland zou dan meer gas uit het Groningenveld kunnen halen. Grünfeld: 'Die discussie wordt niet in de openbaarheid gevoerd. Ik sluit niet uit dat die achter de schermen wordt gevoerd.'


Verbijsterd

Eerder al vond VEMW dat Nederlandse bedrijven en consumenten veel meer bewust gemaakt moeten worden van mogelijke gastekorten. Ook uitte de lobbyclub zorgen over het gebrek aan besparingen op gas van lidstaten. Grünfeld zegt 'verbijsterd' te zijn hoe weinig sommige lidstaten nog bespaard hebben.


Hij wijst opnieuw op de economische verbondenheid van Nederland met Duitsland, dat lang niet zoveel gas heeft bespaard als Nederland. Volgens het dashboard van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is het Nederlandse gasverbruik nu zo'n derde minder dan de afgelopen paar jaar. 'In Duitsland zijn ze nog niet eens op de helft daarvan. Als Duitsland ziek wordt, worden wij ook verkouden.'


Nord Stream-levering afgeschaald

Met ingang van woensdag wordt de gaslevering van Rusland door de Nord Stream 1-pijplijn afgeschaald, van de huidige 40 procent capaciteit naar 20 procent. Moskou wijt dat aan onderhoud aan een turbine. De pijplijn lag er eerder al tien dagen uit vanwege onderhoud.

De 27 EU-landen werden het dinsdag eens over vrijwillige gasbesparingen van 15 procent in het komende half jaar. Die moeten voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien. Als de energiezekerheid in gevaar dreigt te komen, kunnen de lidstaten bovendien besluiten om verplichte besparingsmaatregelen in te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer