Groen licht voor warmte- en CO2-project in West-Brabant

Goed nieuws voor glastuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland in Dinteloord en afvalverwerker PreZero: hun project 'Osiris' heeft een SDE++-subsidie toegekend gekregen. Daarmee kunnen de samenwerkende partijen een volgende fase in om de restwarmte en CO2 die vrijkomen bij de verbranding van niet-recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Groen+licht+voor+warmte%2D+en+CO2%2Dproject+in+West%2DBrabant
© Dirk Hol

Onder de naam 'Osiris' werken PreZero en vijftien glastuinders in West-Brabant samen aan de verduurzaming van de teelt van groente, fruit en sierplanten. Volgens hen gaat het om het grootste project in Nederland, misschien zelfs van Europa, waar warmte en CO2 uit een afvalenergiecentrale worden geleverd aan de glastuinbouw.

'De glastuinders gebruiken nu nog aardgas voor de verwarming, voor de productie van CO2 en om elektriciteit op te wekken', zegt tomatenkweker Jan van Marrewijk.


100 miljoen kuub aardgas

'Straks hergebruiken we in Dinteloord en Steenbergen de warmte en CO2 die vrijkomen bij de verbranding van niet-recyclebare stoffen bij de afvalenergiecentrale in Roosendaal. Daardoor is er jaarlijks bijna 100 miljoen kuub minder aardgas nodig, wat gelijkstaat aan het verbruik van aardgas van 85.000 woningen', licht Van Marrewijk toe.

Elke onderneming moet in de nabije toekomst aan bepaalde duurzaamheidsdoelen voldoen

Ard-Jan Verpaalen, projectmanager bij PreZero

Om de warmte en CO2 in de kassen te krijgen, wordt er een nieuwe fabriek gebouwd bij PreZero in Roosendaal voor het afvangen van restwarmte en CO2. 'We hebben al een vergunning voor de CO2-afvanginstallatie en de warmtekoppeling', zegt Ard-Jan Verpaalen, projectmanager bij PreZero.


Ondergrondse leidingen

Daarnaast moeten ondergrondse leidingen worden aangelegd tussen Roosendaal en de tuinbouwgebieden in Steenbergen en Dinteloord. 'Dat vergt een investering van zo'n 100 miljoen euro, die de partijen zelf voorfinancieren en nadien terug zouden kunnen krijgen via de toegekende SDE++-subsidie. Dat is afhankelijk van de energieprijzen gedurende de looptijd van het project', zegt Verpaalen.

Voor de glastuinders betekent het project niet alleen een investering, maar ook gedeeltelijk afscheid nemen van een verdienmodel. 'De warmtekrachtkoppeling levert niet alleen warmte en CO2 op, maar ook elektriciteit die we terugleveren aan het net voor gebruik door consumenten. Dat is voor ons nu een verdienmodel', zegt Van Marrewijk.


Toekomst

'Maar het mag van ons best wat kosten om er zeker van te zijn dat we in de toekomst voldoende warmte en CO2 hebben om onze gewassen te kunnen laten groeien.'

PreZero en de glastuinders hebben hetzelfde doel: verduurzamen. Verpaalen: 'Elke onderneming moet in de nabije toekomst aan bepaalde duurzaamheidsdoelen voldoen. Als bedrijf willen we verder kijken, zoeken naar mogelijkheden om grondstoffen te besparen en daar past dit project prima bij.'


Energieneutraal

Eerdere verduurzamingsprojecten, zoals het boren naar aardwarmte, liepen op niets uit. Voor de glastuinders reden om wel in dit traject te stappen, weet Van Marrewijk. 'Als we nu niet aanhaken, weten we niet of er hierna nog een andere mogelijkheid komt om in 2040 energieneutraal onze gewassen te kunnen laten groeien.'

Helemaal nieuw is het leveren van warmte aan de glastuinbouw niet voor PreZero. Sinds 2019 voorziet de afvalverwerker de naastgelegen kas van restwarmte uit de fabriek. Toch was het wel een stap om samen te gaan werken met een grote groep glastuinders. 'Groot voordeel was dat de ondernemers al georganiseerd zijn. Ze zijn professioneel en in staat om als één partner met ons samen te werken', zegt Verpaalen.

Voorlopig is alle energie gericht op het verder ontwikkelen van het project en het aanvragen van vergunningen. Daarvoor gaan de partijen in overleg met de gemeenten en grondeigenaren. Als dit leidt tot een definitief traject, kan in 2025 de eerste warmte en CO2 vanuit Roosendaal naar de kassen stromen.


25 kilometer ondergrondse leidingen voor CO2 en warmte

De glastuinbouwsector heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Met het project 'Osiris' willen de glastuinbouwgebieden Steenbergen en Nieuw Prinsenland in Dinteloord het jaarlijkse aardgasverbruik met bijna 100 miljoen kuub verminderen. Dat levert een jaarlijkse reductie op van ruim 100.000 ton CO2 en 63.000 kilo stikstof. Dat staat gelijk aan het verbruik van aardgas van 85.000 woningen. De warmte en CO2 komen van de afvalenergiecentrale van PreZero in Roosendaal. In totaal is 25 kilometer ondergrondse leiding nodig, 12 kilometer van Roosendaal naar Steenbergen en 13 kilometer naar Dinteloord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer