Vogelgriep bij vleeskuikens in Blija en watervogels Bunschoten

Een vleeskuikenbedrijf in het Friese Blija is getroffen door vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 66.000 kuikens op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook de circa 150 met vogelgriep besmette watervogels op een hobbybedrijf in Bunschoten-Spakenburg worden geruimd.

Vogelgriep+bij+vleeskuikens+in+Blija+en+watervogels+Bunschoten
© Twan Wiermans

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf in Blije ligt één ander pluimveebedrijf waar momenteel pluimvee aanwezig is. Dat bedrijf wordt gescreend en intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Dat geldt ook voor een ander bedrijf dat in de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf ligt. In de 3 kilometerzone liggen nog twee andere pluimveebedrijven die momenteel leeg staan. In de 10 kilometerzone liggen acht pluimveebedrijven.


Rond het besmette hobbybedrijf in Bunschoten-Spakenburg ligt geen bedrijf in de 1 kilometerzone. In de 3 kilometer zone liggen twee pluimveebedrijven die worden gescreend op vogelgriep en veertien dagen lang gemonitord door de NVWA. In de 10 kilometer zone liggen twintig pluimveebedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.


Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone geldt een vervoersverbod. Dat heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Landelijk bezoekverbod

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers is douchen verplicht. Avined heeft al eerder opgeroepen om het bezoekverbod strikt te handhaven.

Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook is in tien regio's, waaronder de regio waar deze besmette inrichting in ligt, de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio's geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels).


Niet-commercieel gehouden risicovogels

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht.

Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer