Vogelgriep bij leghennen in Barneveld

Op een bedrijf met 41.000 leghennen in het Gelderse Barneveld is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+bij+leghennen+in+Barneveld
© Twan Wiermans

De uitbraak in Barneveld heeft gevolgen voor in totaal 254 bedrijven. In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. De 34 bedrijven in de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf worden door de NVWA gescreend op vogelgriep.

Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometer zone liggen nog eens 220 pluimveebedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.


Vervoerverbod alle dierlijke producten

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.



Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Landelijk bezoekverbod

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers is douchen verplicht. Avined heeft al eerder opgeroepen om het bezoekverbod strikt te handhaven.


Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook is in een aantal regio's, waaronder de regio waar deze besmette inrichting in ligt, de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio's geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels).


Niet-commercieel gehouden risicovogels

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht.

Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer