Notering boerderijkaas plust 20 cent

Alle noteringen voor kaas gemaakt op de boerderij zijn 20 cent per kilo gestegen. Dat is 60 cent meer dan vorig jaar april, meldt de noteringscommissie.

Notering+boerderijkaas+plust+20+cent
© bond van boerderijzuivelbereiders

Voor eerstekwaliteit kaas van 16 kilo ligt de notering nu op 5,75 euro per kilo. Dat was vorig jaar april nog 5,15 euro per kilo. Vergeleken met april 2020 is het verschil helemaal groot, toen werd er 4,65 euro per kilo betaald. Dat is 1,10 euro minder dan wat de kaasbereiders nu ontvangen.

De kosten bij de kaasbereiders zijn fors gestegen. 'Er moet wel voldoende aanvoer van boerenkaas blijven. Dus moet voor de kaas voldoende worden betaald', benadrukt de commissie. Daarom besloot ze om alle noteringen met 20 cent per kilo te verhogen. Dat is weliswaar los van de marktontwikkeling, maar wel parallel aan de stijging bij de fabriekskazen.


Inflatie

Wel is er bij de noteringscommissie zorg over het afzetvolume, zeker wanneer de inflatie enkele maanden op dit niveau blijft. Het advies aan kaasbereiders is om de productie en aanvoer van kaas voor de komende maanden nauwkeurig met de afnemers af te stemmen.

De markt van boerderijkaas is momenteel rustig en stabiel. Er is voldoende aanbod en de vraag loopt ook goed door. De gemaakte kaas vindt zijn weg naar de kopers en er is geen behoefte aan extra aanbod. De voorraden zijn in balans met het huidige omzetvolume, weet de commissie.


Voorzichtiger met inkopen

Wel merkt de noteringscommissie dat handelaren langzamerhand wat voorzichtiger worden met inkopen tegen deze hoge prijzen. 'Meer dan ooit proberen ze in te schatten of ze deze kaas ook weer met winst kwijt kunnen.' Grote zorg is wat de inflatie met de portemonnee van de consument gaat doen en welke keuzes hij dan maakt. Er zal komend jaar wellicht geen stijging in de verkopen te zien zijn.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer