Kaasnotering volgt hoge melkprijs niet meer

De notering van kaas gemaakt op de boerderij blijft in mei gelijk. Voor eerstekwaliteit kaas van 16 kilo ligt die daarom op 5,75 euro per kilo. De notering kan de huidige melkprijs niet meer volgen, stelt de noteringscommissie van boerderijkaas. Deze kaas prijst zich anders uit de markt.

Kaasnotering+volgt+hoge+melkprijs+niet+meer
© DIRK HOL

De markt voor kaas gemaakt op de boerderij is redelijk goed in balans. De vraag is nog altijd goed en de meeste kaas vindt vlot een bestemming. Het aanbod hoeft op dit prijsniveau niet ruimer te worden. De voorraden zijn groot genoeg, meldt de noteringscommissie.

Het is niet interessant om te speculeren over een verdere prijsverhoging, geeft ze aan. Bovendien is het in deze onzekere tijden de vraag of de consument wil blijven betalen voor een wat duurdere kaas. Markthandelaren en kaasspeciaalzaken zien inmiddels dat klanten terugkeren naar de supermarkt voor de aanbiedingen: hun omzet stijgt niet meer of loopt terug. Het doel is nu om de klanten te verleiden om te blijven, al dan niet met aanbiedingen of acties.


Uit de markt prijzen

De notering volgt de huidige melkprijs niet meer, geeft de noteringscommissie aan. Het is volgens haar beter om naar andere (speciaal)kazen te kijken. Die zijn net als de kaas die wordt gemaakt op de boerderij duurder, maar het lijkt lastig om in dit krachtenveld de notering nog verder te verhogen.

De commissie heeft besloten de notering daarom deze maand op het huidige niveau te handhaven. 'Overleg met uw afnemer(s) over de aanvoer in de komende maanden. Indien de vraag afneemt, is het verlagen van de productie en het leveren van melk aan de fabriek een goed alternatief.'


Boter en melkpoeder

De zuivelmarkt komt enigszins tot rust. De noteringen van producten als boter en melkpoeder stijgen niet meer en dalen zelfs iets. Kopers worden meer afwachtend, het aanhouden van voorraden is duur bij dit prijsniveau. De prijzen voor boerderijmelk zijn ook op de spotmarkt gedaald, een teken dat er minder vraag is. Het melkaanbod is nog altijd niet ruim.

De kaasprijzen zijn wel stapsgewijs verhoogd en aan sommige soorten is nog altijd gebrek. 'Vooral de foliekaas staat op een zeer hoog niveau, maar in het verleden hebben we gezien dat die ook weer snel kan dalen', geeft de noteringscommissie in haar nieuwsbrief aan. Foliegerijpte kaas wordt op jonge leeftijd verpakt in transparante folie. In tegenstelling tot de natuurgerijpte (ronde) kazen heeft deze geblokte kaas geen korst.


Foliekaas

Dat de foliekaas op dit moment duurder is dan de natuurkaas geeft wel aan dat er nog altijd een onbalans is in de zuivelmarkt. De prijzen die de fabrieken uitbetalen voor de boerderijmelk, hobbelen achter de markt aan en stijgen dus nog altijd. Inmiddels pieken ze op een historisch hoog niveau.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer