Vogelgriep op eendenbedrijf in Lunteren

Op een eendenbedrijf in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa drieduizend eenden op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+eendenbedrijf+in+Lunteren
© Fotografie Twan Wiermans

Het getroffen eendenbedrijf is een van de bedrijven die na de uitbraak in Lunteren op 14 augustus zijn gescreend. Bij die screening was het bedrijf nog negatief. Daarna traden er toch verschijnselen van vogelgriep op en bleek het bedrijf bij herhaald onderzoek positief.

De andere bedrijven die zijn gescreend en preventief zijn geruimd, zijn tot nu toe wel allemaal negatief en hebben geen vogelgriepverschijnselen.



In de 1 kilometerzone van het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf waar momenteel pluimvee wordt gehuisvest. Ook dit bedrijf wordt geruimd. In de 3 kilometerzone liggen 32 andere bedrijven met pluimvee. In de 10 kilometerzone liggen 256 pluimveebedrijven.

De 3 en 10 kilometerzones van deze uitbraak overlappen gedeeltelijk met die van de uitbraak in Lunteren op 14 augustus.


Vervoersverbod in heel regio 10

Niet alleen rond Lunteren maar in heel regio 10 geldt nog een vervoersverbod voor risicovogels. Alleen afvoer naar de slacht en vervoer van eendagskuikens is onder voorwaarden toegestaan. Verder geldt rond de uitbraken in Lunteren het vervoersverbod ook voor mest van vogels en gebruikt strooisel. Net als voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

In regio 10 geldt sinds de uitbaak van 14 augustus een aangescherpt bezoekverbod. Bezoek is niet alleen verboden voor de stallen, maar ook voor alle andere gebouwen en het erf. Alleen bezoek aan huis is toegestaan. Verder geldt het bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen van risicovogels voor heel Nederland. Alleen noodzakelijke bezoekers mogen het bedrijf binnen, waarbij douchen verplicht is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.


Afscherm- en ophokplicht

Daarnaast is in tien van de twintig regio's in Nederland nog steeds de afscherm- en ophokplicht van kracht. Het betreft alle kustregio's en de regio's in de Gelderse Vallei.

In het kader van de besmetting op deze locatie in Lunteren wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer