Vogelgriep onder grootouderdieren in Gelderse Maurik

Op een grootouderdierenbedrijf voor vleeskuikens in het Gelderse Maurik is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 24.000 kippen en hanen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+onder+grootouderdieren+in+Gelderse+Maurik
© Marcel Berendsen

In de 1 kilometerzone en 3 kilometerzone van het besmette bedrijf liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen negen pluimveebedrijven, waarvan één pakstation. Voor dit gebied geldt een vervoersverbod voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Het bedrijf ligt in regio 13, waar de regionale ophok- en afschermplicht op 14 juli is ingetrokken. Dit blijft voorlopig zo, omdat de kans op besmetting met vogelgriep in deze regio door deskundigen als gering werd ingeschat. Een enkele uitbraak past bij dit risico.


Traceringsonderzoek

Vanwege de besmetting op deze locatie in Maurik wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

De deskundigengroep dierziekten komt volgende week bijeen voor een nieuwe risicobeoordeling.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer