Uitbraak van vogelgriep op legpluimveebedrijf in Schore

Op een leghennenbedrijf in het Zeeuwse Schore, gemeente Kapelle, is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Uitbraak+van+vogelgriep+op+legpluimveebedrijf+in+Schore
© Niek Stam

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 76.000 leghennen op deze locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de zone van 1 kilometer om het bedrijf ligt een ander bedrijf, maar dat staat leeg. In de zone van 3 kilometer rond het getroffen bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven en in de 10-kilometerzone liggen vijf pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod.

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen. Zo is er een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

In een aantal regio's, waaronder de regio waarin Schore ligt, geldt de ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden vogels. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels geldt een afschermplicht.

In Schore wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten van het bedrijf. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer