Vogelgriep op legkippenbedrijf Lunteren

Op een legpluimveedrijf in het Gelderse Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa vijfduizend kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook zeven andere bedrijven worden uit voorzorg geruimd.

Vogelgriep+op+legkippenbedrijf+Lunteren
© Twan Wiermans

Die zeven bedrijven liggen in de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf. De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief wordt geruimd, is de kans groter dat de besmetting zich in dit gebied naar omliggende bedrijven verspreidt.

In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen dertig andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.


'Situatie zorgelijk'

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: 'De situatie is zorgelijk. Zeker met een besmetting in een pluimveerijk gebied zoals de Gelderse Vallei heeft dit voor velen een enorme impact. We moeten er rekening mee houden dat vogelgriep ook de rest van het jaar aanwezig is in Nederland. Voor de betreffende regio neem ik aanvullende maatregelen. We blijven de situatie vanzelfsprekend nauwgezet volgen.'

Het besmette bedrijf ligt in een pluimveedichte regio waar de ophokplicht nog steeds geldt. Gezien de pluimveedichtheid van deze regio worden er aanvullende maatregelen genomen. Ten eerste geldt voor deze regio een vervoersverbod voor risicovogels gedurende minimaal twee weken. Alleen afvoer naar de slacht en vervoer van eendagskuikens is, onder voorwaarden, toegestaan. Ten tweede wordt het bezoekersverbod voor commerciële pluimveebedrijven aangescherpt. Het bezoekersverbod geldt in die regio niet alleen voor de stal, maar voor het hele bedrijf, met uitzondering van het woonhuis.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer