FrieslandCampina maakt ruimte voor nieuwe leden

FrieslandCampina opent de deur voor nieuwe leden. De ledenraad van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. stemde donderdag in met de voorgestelde wijzigingen in het ledenaannamebeleid.

FrieslandCampina+maakt+ruimte+voor+nieuwe+leden
© Arie Meijer

Door die aanpassing kunnen melkveehouders in het werkgebied van de coöperatie in Nederland, Duitsland en België lid worden. 'We willen een aantrekkelijke coöperatie zijn en blijven voor onze leden-melkveehouders en daarvoor is voldoende schaalgrootte van belang', zegt voorzitter Sybren Attema van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.

Zo krijgen niet alleen bestaande leden de ruimte om meer melk te produceren, ook wordt het makkelijker om lid te worden. Zo wordt bij het verkrijgen van een lidmaatschap via een samenwerking met een zittend lid de periode van samenwerking verkort van vijf naar drie jaar. Om voor andere ondernemers toetreding te vergemakkelijken, is het entreegeld verlaagd van 15 naar 5 euro per 100 kilo melk.

Korting trouwe leveranciers

Voor trouwe leveranciers binnen het coöperatieve werkgebied geldt een korting van 2 euro per 100 kilo melk op het entreegeld. Dat zijn leveranciers die al langer melk aan de coöperatie leveren. Voor de financiering van het entreegeld zijn regelingen mogelijk. Verder moeten nieuwe leden, net als zittende leden, melkcertificaten voor een bedrag van 8 euro per 100 kilo aankopen.

Bij een lidmaatschapsaanvraag wordt door middel van een toetredingstoets beoordeeld of de melk van het potentiële lid past bij wat de onderneming kan verwerken en verwaarden. Nieuwe leden moeten voldoen aan de eisen die Foqus planet stelt, dat is het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina.

Duurzaamheid

Verder moeten bedrijven de potentie hebben om zich te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast geldt dat melkvee van nieuwe leden het hele jaar door bewegingsvrijheid dient te hebben. Daarnaast wil FrieslandCampina kijken of het coöperatieve werkgebied moet worden uitgebreid in Duitsland en België. Hierover wordt dit najaar een knoop doorgehakt. Het ledenaannamebeleid wordt minstens één keer per drie jaar tegen het licht gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer