Ook in Groot-Brittannië blijft melkproductie achter

In Groot-Brittannië is in mei en juni 2022 opnieuw minder melk geleverd ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste marktanalyse van de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB).

Ook+in+Groot%2DBrittanni%C3%AB+blijft+melkproductie+achter
© Nieuwe Oogst

De melklevering in Groot-Brittannië lag in de 'piekmaand' mei op 1.139 miljoen liter. Dat is 1,5 procent minder dan mei 2021. In juni lag de productie op 1.045 miljoen liter, wat 2,1 procent minder is dan een jaar eerder. De AHDB verwacht voor het totale seizoen 2022/2023, op basis van de meest recente cijfers, een productie die uitkomt op 12,23 miljard liter. Dat is 1 procent lager dan in 2021/22.

Wereldwijd lagen de melkleveranties in mei 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Overal was de productie minder, met uitzondering van Argentinië. In de Europese Unie was procentueel de grootste productiedaling te zien in deze maand ten opzichte van een jaar eerder.

De prijs die Britse melkveehouders tot nu toe in 2022 kregen voor hun melk, lag gemiddeld 12 pence (0,14 euro) per liter hoger dan in 2021. De gemiddelde melkprijs lag in mei op 39,8 pence (0,47 euro) per liter. Volgens AHDB hebben de melkveehouders relatief weinig profijt gehad van de hogere prijzen. Inputprijzen stegen ongeveer met hetzelfde tempo. AHDB wijst erop dat in het najaar de kosten voor de melkproductie al flink toenamen, terwijl de melkprijsstijgingen pas later op gang kwamen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer