Ook in juli stijgt de melkprijs

De prijzen die zuivelbedrijven uitkeren voor melk stijgen ook in juli, doordat er nog steeds krapte is op de markt. De melkproductie in de grote zuivelexporterende landen blijft voorlopig achter. Dat geldt zowel in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland als de Europese Unie.

Ook+in+juli+stijgt+de+melkprijs
© Twan Wiermans

Dit is terug te zien in de melkprijzen die de grote Europese zuivelbedrijven uitkeren. De garantieprijs van Royal FrieslandCampina (RFC) voor juli stijgt met 3,50 euro per 100 kilo ten opzichte van juni en komt daarmee op 60 euro.

Ter vergelijking: vorig jaar juli lag de garantieprijs nog op 37,50 euro per 100 kilo melk en in 2020 op 33 euro. Voor biologische melk stijgt de garantieprijs van de Nederlandse zuivelcoöperatie eveneens met 3,50 euro naar 62,75 euro.

De Zweeds-Deense coöperatie Arla doet het iets rustiger aan met een stijging van de melkprijs met 2 euro. Dat betekent dat de voorschotprijs voor Nederland voor conventionele melk 56,21 euro per 100 kilo bedraagt. Arla hanteert voor de voorschotprijs wel een ander percentage eiwit en vet dan RFC; 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit.De prijs voor biologische melk gaat ook met 2 euro omhoog, maar door verschillen in de berekening stijgt deze prijs in Nederland minder, met ruim 30 cent per kilo. De biologische melkprijs komt daarmee voor juli uit op 63,90 euro.


Kleine daling melkproductie

De Europese Commissie voorspelt voor 2022 een kleine daling van de melkproductie. Alleen Polen, Oostenrijk, Tsjechië en de Baltische staten laten een kleine groei zien. De Verenigde Staten laten al vijf maanden op rij een daling van de melkproductie zien. Ook Nieuw-Zeeland verwacht geen productiegroei.

De Europese retail liet woensdag tijdens het Europese Melkmarktobservatorium weten dat de consument iets minder afneemt ten opzichte van een jaar geleden, maar dit kan ook een corona-effect zijn. Ten tijde van de lockdowns hebben de supermarkten goed gedraaid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer