Geitenmelkprijs vertoont lichte stijging

De geitenmelkprijs is de afgelopen maanden licht gestegen. Van enorme stijgingen, zoals bij de runderzuivelmarkt, is geen sprake. Het is vooral centenwerk.

Geitenmelkprijs+vertoont+lichte+stijging
© Nieuwe Oogst

De geitenmelkprijs is de laatste jaren behoorlijk stabiel. Volgens het geitenmelkprijsonderzoek van LTO Nederland en vakblad Geitenhouderij was de basisprijs in mei 69,55 euro per 100 kilo en in juni 70,62 euro. Dit is de prijs voor melk met 4 procent vet en 3,50 procent eiwit bij levering van 1.050.000 kilo melk op jaarbasis. In mei en juni 2021 was deze nog 68,34 euro.

Die geitenmelkprijs bij vaste gehalten is overigens behoorlijk stabiel. In januari 2020 was deze nog onder de 67 euro per 100 kilo. De daaropvolgende jaren lag deze hoger met 70,62 euro in juni 2022 als hoogtepunt.

Daarbij is de gewogen gemiddelde voorschotmelkprijs, die melkgeitenhouders gemiddeld beuren, in mei 2022 68,25 euro per 100 kilo standaardmelk en in juni 66,31 euro. In april 2022 was deze nog 70,22 euro per 100 kilo standaardmelk. Ook die prijs lag lager dan de maand daarvoor. Dit is het gevolg van een daling in gehalten van die gemiddelde standaardmelk. Deze daling in gehalten zette in mei en juni door.

Met name voor producenten van zachte kazen was er een uitdaging

Henk van Roekel, portefeuillehouder Zuivel bij LTO-vakgroep Geitenhouderij

De geitenmelkverwerkers Amalthea en Bettinehoeve konden deze week geen reactie geven op de geitenmelkprijs. Met die stabiele melkprijs lijkt de coronapandemie hier nauwelijks grip te hebben gehad op de geitenmelkprijs. Niets is minder waar, weet Henk van Roekel, portefeuillehouder Zuivel bij LTO-vakgroep Geitenhouderij.

'De afzet was niet eenvoudig. Met name voor producenten van zachte kazen was er een uitdaging. Die kazen vinden vooral hun weg naar de horeca. De afzet daarvan is in de coronaperiode fors afgenomen. Producenten moesten hard zoeken naar alternatieve producten. Sinds de horeca weer open is, stappen deze zuivelverwerkers weer over op de zachte kazen', weet Van Roekel.


Hogere kosten

De stabiele prijs maakt dat er ook geen rekening wordt gehouden met de hogere kosten voor voer, strooisel en energie. Terwijl bij koeien de melkprijs de afgelopen maanden fors is gestegen naar een recordniveau als gevolg van een krap aanbod, verandert er bij de geitenmelkprijs weinig.

'In het algemeen lijkt die ruimte er niet te zijn. Wellicht omdat een deel van de producten naar andere landen gaat, waar geen prijsverhogingen worden doorgevoerd. Misschien wordt gewerkt met vaste afzet of is het luxere segment minder gevoelig voor prijsstijgingen', denkt de LTO-man hardop.


Lange termijn

Voor de lange termijn wordt tot 2032 een gemiddelde melkprijs van naar schatting 64 euro per 100 kilo geitenmelk geproduceerd, zo becijferde het deskundigenpanel van Wageningen Livestock Research op basis van het tienjarig historisch gemiddelde en na overleg met deskundigen van onder meer banken, accountantsbureaus en LTO.

De melkprijs wordt daarmee met 3 euro per 100 kilo verhoogd ten opzichte van vorig jaar. In 2020 was deze nog 58 euro. Dit was een verhoging van 2 euro ten opzichte van 2019. De stijging is mede het gevolg van het tienjarig historisch gemiddelde. Zo was in 2009 de melkprijs nog 43,72 euro. Daarna zette de melkprijs een stijging in.

Deze normen worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen en bij aanvragen voor het Borgstellingskrediet voor de Landbouw en de Bijstand voor zelfstandigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer