Geitenmelkzeep met een geurtje

Na een periode van experimenteren besloten Miranda van den Hoven en haar man Tom Huijskes uit Achterveld de productie van geitenmelkzeep professioneel op te pakken. Een bescheiden aantal Toggenburger-geiten levert het basismateriaal voor de Huijskes & Hoven-zeep. Die is verkrijgbaar in diverse geuren en kleuren.

Het stel uit het Utrechtse Achterveld had ooit de droom om een gangbaar melkgeitenbedrijf te beginnen. De lage melkprijs deed hun plan de das om, meldt Van den Hoven. 'Wij wilden een bedrijf met zevenhonderd geiten, maar de melkprijs was in 2009 zo laag dat de bank er geen toekomst in zag.'

Ze ging daarom toen het agrarisch onderwijs in en haar man werkt bij een zeugenbedrijf. 'De kleine kudde Toggenburger-geiten was een soort van hobby voor ons. Ik las op een gegeven ogenblik een artikel over het maken van zeep op basis van geitenmelk. We zijn toen zo'n anderhalf jaar geleden aan het experimenteren geslagen. Met een mooi divers eindproduct als resultaat.'


Afgewogen recept

De vitaminen in de geitenmelk plus de vetten en het melkzuur zorgen voor een goede basis voor zeep. Verder wil Van den Hoven niets kwijt over de receptuur. 'Er gaan diverse oliën en ingrediënten in. Loog zorgt voor het verzepingsproces. Voor elke geur die wij maken, hebben we een zeer nauwkeurig afgewogen recept dat gecertificeerd is. Bij elke productiesessie moeten we dan na het afloop een klein zeepje apart houden ter controle.'

De zeep van Huijskes & Hoven is volgens haar erg geschikt bij droge huid. Het product krijgt dan ook veel lovende kritieken van klanten, maar er zijn er ook die het niet helemaal vertrouwen. 'We krijgen wel eens de vraag of de zeep ruikt naar de bok, maar dat is absoluut niet het geval. Onze geitenmelkzeep heeft altijd een heerlijk luchtje.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer