Nationaal Geiten Event op 10 september in Zwolle

Het Nationaal Geiten Event vindt op zaterdag 10 september plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Stichting Landelijke Geitenkeuring houdt hier de Nationale Geitenkeuring, er is een beurs voor geitenhouders en LTO-vakgroep Geitenhouderij verzorgt een symposium.

Nationaal+Geiten+Event+op+10+september+in+Zwolle
© René Eijsink

Deze Nationale Geitenkeuring wordt sinds 2002 gehouden. Hiervoor zijn alle melkgeitenrassen welkom. Opgave van dieren kan tot en met zaterdag 13 augustus. De beurs biedt informatie voor zowel professionele geitenhouders als hobbyhouders. Bij de vorige editie in 2018 presenteerden op dit Geiten Event zestig bedrijven hun producten en diensten.

Tijdens dit event geeft LTO-vakgroep Geitenhouderij drie presentaties. LTO-directeur Hans Van den Heuvel praat de aanwezigen bij over het door LTO eind mei gepresenteerde toekomstmanifest vanuit de land- en tuinbouw in Nederland. Dit manifest draait rond de drie centrale thema's 'goed eten', 'mooi groen' en 'sterk ondernemerschap'. Van den Heuvel gaat in op de betekenis van de hieruit voortvloeiende voorstellen voor de geitenhouderij. Daarbij gaat hij ook met de aanwezigen in gesprek over de kansen en uitdagingen voor de toekomst.

Verder spreekt onderzoeker Harry Kortstee van Wageningen University & Research over het project 'Gedragen bedrijfsontwikkeling'. Doel van dit project is om te komen tot een aanpak waarmee een duurzame ontwikkeling van melkgeitenbedrijven is te waarborgen. Kortstee denkt daarbij onder meer aan een certificaat voor het geitenbedrijf. De onderzoeker geeft op het Nationaal Geiten Event een toelichting op dit project en deelt met de aanwezigen de verkregen informatie om tot een gedragen aanpak te komen.


Dierwaardige veehouderij

Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, legt uit hoe de visie 'Dierwaardige veehouderij' van de Raad voor Dierenaangelegenheden tot stand is gekomen en wat er in deze visie staat.

Vervolgens geeft onderzoeker Ellen van Weeghel een uiteenzetting over wat er in de literatuur bekend is over het gedrag en de behoeften van geiten en welke eisen de dieren daarmee stellen aan hun gehouden omgeving. Van Weeghel heeft samen met haar team van Wageningen Livestock Research een programma van eisen van de geit opgesteld.


Duurzamere geitenhouderij

Dit programma maakt onderdeel uit van het project 'Ontwerpen voor een duurzamere geitenhouderij'. In dit project worden kennis, deelsystemen en houderijconcepten ontwikkeld voor melkgeiten, waarbij de emissies van schadelijke stoffen bij de bron worden aangepakt en beperkt, en tegelijkertijd dierenwelzijn en diergezondheid worden verbeterd.

In de stand van de LTO-vakgroep Geitenhouderij zijn specialisten van LTO Nederland aanwezig om vragen te beantwoorden over het stikstofdossier, de stand van zaken in de politiek en de inzet van LTO op dit vraagstuk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer