Hogere voerkosten zetten marge geitenhouder onder druk

De marge op geitenbedrijven stond in 2021 onder druk. Dat is het gevolg van de hogere kosten voor krachtvoer, brandstof en strooisel ten opzichte van 2020. De melkprijs lag op een vergelijkbaar niveau als het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Melkgeitenmonitor van Abab.

Hogere+voerkosten+zetten+marge+geitenhouder+onder+druk
© René Eijsink

De melkprijs over 2021 bedraagt 69,5 cent per kilo melk en ligt hiermee op een vergelijkbaar niveau als in 2020. 'De impact van de coronacrisis op de melkprijs was beperkt', stelt relatiemanager Bart Entius van Abab.

Zowel het vet- als het eiwitgehalte in de melk steeg. Met name de verhoging van het vetgehalte met 0,1 procent is opvallend en veelal het gevolg van het voeren van een vetverhoger. De hoeveelheid vet en eiwit per geit steeg in 2021 met 1,6 kilo naar 90,7 kilo per jaar.


Voerkosten

De belangrijkste kostenstijging zit in de voerkosten. De krachtvoerkosten stegen 15 procent als gevolg van een prijsstijging van het mengvoer. Het mengvoerverbruik bleef ongewijzigd. De strooiselkosten zijn met bijna 20 procent gestegen, vooral als gevolg van de hoge prijs in het eerste halfjaar van 2021. De mestafzetkosten daalden licht door lagere afzetprijzen.

De stijging van energiekosten treft niet elk bedrijf even hard. Dat is afhankelijk van de mate waarin de energieprijs eerder is vastgelegd en of er zonnepanelen aanwezig zijn. Wel stegen de brandstofkosten van werktuigen door de hogere dieselprijs. De prijsstijging van kunstmest, een direct gevolg van de sterk gestegen energieprijzen, komt pas tot uiting in de kostprijs van 2022.


Hogere personeelskosten

Het afgelopen jaar werd vaker een beroep gedaan op vreemde arbeid, bijkt uit de Melkgeitenmonitor. Daarnaast leidde de krapte in het arbeidsaanbod ook tot een stijging van de uurtarieven. Gevolg van beide factoren is dat de personeelskosten stegen met ruim 10 procent.

De kostenstijging zet volgens Entius ook in 2022 door. 'Inmiddels ligt de kostprijs al weer 2 cent per kilo melk hoger dan de gemiddelde kostprijs over 2021. De ontwikkeling van de melkprijs is nog onzeker, maar door de genoemde kostenstijgingen is een hogere melkprijs op termijn noodzakelijk om investeringen in verduurzaming op te kunnen brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer