Utrechtse ondernemers maken zeep van geitenmelk

Tom Huijskes en Miranda van den Hoven uit Achterveld wilden ondernemen en hun eigen product vermarkten. Hun ondernemerslust vond zijn weg naar geitenmelkzeep. Onlangs realiseerden ze een tweede lijn met drie geuren.

Utrechtse+ondernemers+maken+zeep+van+geitenmelk
© Niek Stam

Het liefst waren Huijskes en Van den Hoven, beiden afkomstig van een agrarisch bedrijf, een geitenhouderij gestart. Dat bleek financieel niet haalbaar. 'Hoe ga je toch ondernemen met de middelen die je hebt?', was volgens Van den Hoven de grote vraag. Het werd eens per week zeep maken van de melk van hun zes Toggenburger geiten.

De eerste drie geuren gingen in oktober online in de verkoop en via een aantal winkels. In januari kwamen daar nog eens drie geuren bij. 'We dachten het te doen voor de dertiende maand', zegt Van Hoven, die lesgeeft aan Aeres MBO in Barneveld. Maar dat liep anders.


Cosmeticawetgeving

'Toen we in de voorbereidingen zaten, werd de cosmeticawetgeving van kracht', zegt de Utrechtse ondernemer. Die vereist dat alle receptuur wordt getest en de zeepmakerij een productieruimte heeft. 'Voor zes recepten, productieruimte en consultancy waren we 17.000 euro kwijt. Dat was even slikken. Maar we hadden A gezegd en zeggen ook B', aldus Van den Hoven.

De ondernemers nemen vijf jaar de tijd om er een goed lopende business van te maken. Dat betekent dat er meer bezoek naar de website moet komen, door onder andere het aanbod te verbreden en te zorgen voor meer verkooppunten. 'Het is hard werken, maar we zijn trots op wat we al hebben bereikt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer