Eisen 3 sterren Beter Leven aangescherpt voor zuivel

De eisen voor het 3 sterren Beter Leven-keurmerk voor zuivel zijn onlangs flink aangescherpt op het gebied van dierenwelzijn, milieu, natuur en biodiversiteit.

Eisen+3+sterren+Beter+Leven+aangescherpt+voor+zuivel
© Twan Wiermans

Met name de interpretatie van de regels zijn aangescherpt. Zo is aan de bedrijfsgrootte nu een bovengrens gesteld van maximaal 330 Nederlandse grootte-eenheden per uniek bedrijfsnummer. En transport van dieren gebeurt niet over een grotere afstand dan 560 kilometer. Minimaal een van de bedrijfsgebouwen is toegankelijk voor de boerenzwaluw en geschikt om te broeden. Dit mag niet het tanklokaal zijn.

Verder zorgen melkveehouders onder andere voor een ruimer aandeel kruidenrijk grasland. Daarvoor geldt een rustperiode waarin niet wordt gemaaid. Dat biedt weidevogels de ruimte om ongestoord te broeden. Op de 10 procent kruidenrijk grasland wordt maximaal 20 ton vast ruige mest per hectare uitgereden. Er wordt geen fosfaatkunstmest gebruikt en mest wordt niet afgezet naar een verwerker.

Binnen het keurmerk werkt de Dierenbescherming samen met Vogelbescherming Nederland en Natuur en Milieu.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer