Geel blad is niet altijd vergelingsziekte

Bieteninstituut IRS wijst erop dat in suikerbieten in de maand augustus veel verschillende kleuren geel kunnen voorkomen en dat vergelingsziekte niet altijd de oorzaak is.

Geel+blad+is+niet+altijd+vergelingsziekte
© Jos Thelosen

Naast de vergelingsvirussen is er volgens IRS ook vergeling te zien door bijvoorbeeld nutriëntengebrek, aantastingen van bodemschimmels, aaltjes, rhizomanie of wantsen. Vergeling kan pleksgewijs voorkomen, op hele percelen, in stroken langs perceelsranden of op individuele planten.

De plaats waar de vergeling voorkomt en de symptomen op de bladeren geven vaak informatie over de oorzaak van de verkleuring. IRS adviseert bietentelers om verdachte bietenplanten voorzichtig uit de grond te halen en ook het wortelgestel te bekijken op aanwezige symptomen.


Scherp afgeronde plekken

IRS meldt dat op verschillende bietenpercelen al planten zichtbaar zijn met vergelingsziekte. Deze kunnen solitair voorkomen of in scherp afgeronde plekken. Na een incubatietijd van zes tot acht weken worden aangetaste planten eerst lichter van kleur en later geel.

Planten met vergelingsziekte voelen leerachtig aan. Vaak zijn de bladeren dikker en brozer dan bijvoorbeeld bij magnesiumgebrek. Bij aangetaste planten kleuren alleen die bladeren geel die jonger zijn dan het blad waarop de infectie heeft plaatsgevonden.


Gebreksziekten

Ook gebreksziekten, zoals magnesiumgebrek en kaliumgebrek, kunnen voor geelverkleuring zorgen, schrijft IRS. Bij een tekort aan magnesium betreft het vaak geelverkleuring tussen de nerven. Bij onvoldoende opname van kalium krullen de bladranden naar binnen en worden ze vervolgens bruin. Dit terwijl de rest van het blad juist donkergroen van kleur is.

Als individuele planten verkleuren betreft het meestal een aantasting door rhizomanie of wantsen. Bij rhizomanie worden planten eerst lichtgroen en later geel met een gestrekte steile bladsteel. De eerste blinkers zijn deze zomer al gesignaleerd, meldt IRS. Wantsenschade is vaak zichtbaar in de buurt van bossen. Deze plaaginsecten prikken bladeren aan waardoor bladtoppen geel verkleuren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer