Tijdelijke vrijstelling voor middelen tegen bladluizen in bieten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleent dit jaar een tijdelijke vrijstelling voor toepassing van Batavia en Closer tegen bladluizen in de teelt van suikerbieten. De vrijstellingen gelden van 1 april tot 15 juli 2022.

Tijdelijke+vrijstelling+voor+middelen+tegen+bladluizen+in+bieten
© Jos Thelosen

De vrijstellingen voor de insecticiden zijn verleend na een aanvraag vanuit de bietensector. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit concludeert dat de tijdelijke vrijstelling van Closer voldoet aan de criteria voor een noodsituatie.

Batavia voldoet niet aan de criteria voor een noodsituatie, maar ondanks dat adviseert het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden het middel tijdelijk toe te laten in de bietenteelt. Landbouwminister Henk Staghouwer geeft toe dat bladluizen een teeltbedreigend probleem zijn voor de geïntegreerde teelt van suikerbieten, waarvoor het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen niet afdoende is.


Alternatief

Daardoor wordt de doelmatige teelt van bieten bedreigd en is een hernieuwde tijdelijke vrijstelling gewenst, schrijft de minister. Daarbij is Batavia een alternatief voor niet meer beschikbare neonicotinoïdehoudende gewasbeschermingsmiddelen. Een tijdelijke vrijstelling voor de middelen werd eerder verleend in 2021, 2020 en voor Batavia ook in 2019.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer