Prima rooiomstandigheden voor start bietencampagne

De eerste suikerbieten in Nederland zijn deze week gerooid onder veelal ideale omstandigheden. Cosun Beet Company start maandag met de verwerking.

Prima+rooiomstandigheden+voor+start+bietencampagne
© Koos v.d. Spek

De fabrieken van Cosun Beet Company zijn klaar voor de ontvangst van de suikerbieten en om aanstaande maandag te starten met de verwerking. Volgens de suikerfabrikant staan de suikerbieten op het land er over het algemeen gezond bij. Het mooie, zonnige en droge weer van de laatste periode was positief voor de groei van het gewas en het suikergehalte.

De agrarische dienst constateert dat het bietengewas op dit moment veel gezonder is dan voorgaande jaren. Het wijst erop dat de bietentelers ondanks het schimmelweer in de zomer de bladgezondheid goed op peil hebben gehouden. Op enkele percelen steekt nu wel cercospora de kop op, waarschuwen teeltspecialisten. Het advies is om de bieten gezond te houden tot het eind van het seizoen, omdat ze de komende maanden nog flink kunnen groeien.


Bestrijding vergelingsziekte goed gelukt

Ook de bestrijding van bladluizen en indirect daarmee de bestrijding van vergelingsziekte lijkt dit jaar meestal goed gelukt. De aantastingen blijven meestal beperkt tot een enkele gele vlek in de percelen. Bespuitingen met insecticiden hebben ervoor gezorgd dat de luizen zich niet hebben kunnen verspreiden en daardoor bleven de ontstane gele vlekken relatief klein.

Tot slot meldt Cosun Beet Company dat de vroegbestelling van bietenzaad voor teeltseizoen 2022 is afgerond. Voor naar schatting 45 procent van het licht groeiende areaal is inmiddels zaad besteld. De trend in de bestelling is iets minder aaltjesresistentie, minder behandeling met het insecticide Force en een toenemende belangstelling voor aanvullende rhizomanieresistentie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer