IRS wijst bietentelers op vergelingsziekte en slakkenschade

IRS verwacht door de milde winter al vroeg bladluizen in suikerbieten. Het kennis- en onderzoeksinstituut adviseert telers daarom achtergebleven bieten en bietenkoppen die weer uitlopen te bestrijden. Daarmee kunnen ze verspreiding van vergelingsziekte vroeg in het seizoen beperken.

IRS+wijst+bietentelers+op+vergelingsziekte+en+slakkenschade
© Haijo Dodde

IRS verwijst naar een bindend teeltvoorschrift van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarin staat dat bieten met bladvorming niet voorhanden of in voorraad mogen zijn. Hetzelfde geldt voor voederbieten. Bietenhopen in het Zuiden dienen voor 1 april te zijn vernietigd en voor het Noorden is dat 15 april.Volgens IRS zijn op percelen of delen daarvan, zoals kopakkers waar niet geploegd is, uitgelopen bietenkoppen zichtbaar. Wanneer dit bietenresten betreft die vorig jaar zijn geïnfecteerd, dan is dat een belangrijke virusbron, weet het bieteninstituut. Dat geldt ook voor hoeken van percelen die door nattigheid zijn blijven staan.


Bladluizen

Bladluizen kunnen op deze plekken vroeg in het seizoen het virus oppikken en in april of mei overbrengen naar jonge bietenplanten in de percelen. Op de najaarsbewerkte gronden betreft dat meestal percelen met granen. IRS adviseert om bij de onkruidbestrijding in granen te kiezen voor middelen die ook opslag van suikerbieten bestrijden.


Het bieteninstituut meldt dat gangbare ALS-remmers Atlantis Star, Capri Twin en Tatron goed werken tegen standaard onkruidbieten. De middelen zijn volgen IRS niet werkzaam tegen ALS-tolerante bietenrassen van het Conviso Smart-systeem. De ALS-tolerante onkruidbieten kunnen worden bestreden met de toepassing van de combinatie Starane Top en U46 MCPA.


Slakken na regen

IRS adviseert telers, die de bieten intussen al hebben gezaaid, verder het perceel regelmatig te controleren op aantasting door slakken. Zeker nu de eerste bieten boven staan en er de komende dagen neerslag wordt voorspeld. Volgens het bedrijf is het belangrijk de controle te doen tot en met het tweebladstadium.De slakkencontrole is vooral belangrijk voor klei- en lössgrondpercelen met een grof zaaibed, een groenbemester als voorvrucht of een niet-kerende grondbewerking. Op dit soort percelen is het voor slakken makkelijker zich te verschuilen onder kluiten of gewasresten en is de schade vaak het grootst.

De schade van slakken is te beheersen door slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat te strooien met een granulaat- of kunstmeststrooier. Dat betreft de middelen Derrex, Iroxx en Sluxx HP in een dosering van 7 kilo per hectare. Volgens het IRS komt slakkenschade vaak alleen aan perceelranden voor, vanuit slootkanten of aangrenzend grasland. In dat geval kan het voldoende zijn om alleen die plekken te behandelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer