Opnieuw noodaanvraag voor zaaizaad Britse suikerbieten

De Britse bietsuikerindustrie heeft opnieuw een noodtoepassing ingediend voor de neonicotinoïdenzaadbehandeling Cruiser SB die in 2022 op suikerbietenzaad is te gebruiken, als de weersomstandigheden dit vereisen.

Opnieuw+noodaanvraag+voor+zaaizaad+Britse+suikerbieten
© IRS

Deze zaadbehandeling zou worden gebruikt om het suikerbietengewas te beschermen tegen de vergelingsziekte, een gewasziekte die wordt verspreid door bladluizen die een milde winter overleven. De behandeling wordt toegepast op het zaad, voordat het wordt gezaaid.

Net als vorig jaar is het gebruik van Cruiser SB onderworpen aan een vooraf bepaald, onafhankelijk drempelniveau. Als de drempel voor het gebruik van Cruiser SB begin 2022 wordt bereikt, moeten suikerbietentelers zich aan een aantal strikte voorwaarden houden.


Virusniveau

Voor 2021 was de noodtoestemming verleend, maar niet nodig. Dit was goed nieuws. Omdat het virusniveau niet te voorspellen is, wil de Britse suikerbietenindustrie de oogst van 2022 kunnen beschermen als dat nodig is. De hele sector werkt aan plannen om de komende jaren de noodzaak van de inzet van neonicotinoïden te beperken.


Vooralsnog wordt een noodvergunning gezien als laatste redmiddel. De extreme en ongekende impact van de door bladluizen verspreide vergelingsziekte heeft in 2020 een enorme invloed gehad op de oogst van bieten. Sommige telers hebben volgens British Sugar hun opbrengsten met wel 80 procent terug zien lopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer