Eerste bladluizen en bonenluizen gesignaleerd in suikerbieten

De eerste groene bladluizen en zwarte bonenluizen zijn eind vorige week gesignaleerd op jonge suikerbietenplanten. Dat is net als in 2020 erg vroeg, meldt kennis- en onderzoeksinstituut IRS.

Eerste+bladluizen+en+bonenluizen+gesignaleerd+in+suikerbieten
© Han Reindsen

Mogelijk heeft het te maken met de temperaturen die net als in het voorjaar van 2020 relatief hoog zijn. Voor beide soorten bladluizen geldt een aparte schadedrempel, omdat groene perzikluizen vergelingsvirussen kunnen overbrengen en zwarte bonenluizen zuigschade kunnen veroorzaken.

Ongeveer 0,5 tot 1 procent van de gevleugelde groene perzikluizen heeft virus bij zich, schrijft IRS. Deze bladluis zit vooral in het hart van de planten en aan de onderzijde in de opgekrulde bladrandjes. Ook de zwarte bonenluis zorgt ervoor dat bladeren opkrullen.


Twintig bietenplanten

IRS adviseert telers om wekelijks op minimaal twintig bietenplanten per perceel het aantal bladluizen te tellen om te kijken of een van de schadedrempels wordt overschreden. Daarbij is het belangrijk om verspreid over het perceel de planten te kiezen, maar ook de luwtes en plekken waar bieten gaterig staan niet te vergeten. Wanneer een schadedrempel wordt overschreden, adviseert het bieteninstituut om een bespuiting uit te voeren.

Bij het tellen van de bladluizen is het belangrijk de groene perzikluizen en de zwarte bonenluizen apart te beoordelen. Dit heeft ermee te maken dat de schadedrempel van de perzikluis lager ligt dan die van de zwarte bonenluis.

De eerste meldingen van het overschrijden van de schadedrempel komen uit Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland. Deze worden vooral gevonden op percelen waar de planten wat verder zijn ontwikkeld, namelijk in het twee- tot vierbladstadium. Op de Bladluiswaarschuwingskaart is de actuele situatie te zien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer