Meerdere oorzaken zorgen voor geelkleuring in suikerbieten

Veel verschillende kleuren geel in suikerbieten komen op dit moment voor in suikerbieten. De oorzaak is niet alleen vergelingsziekte wat op diverse percelen is te zien.

Meerdere+oorzaken+zorgen+voor+geelkleuring+in+suikerbieten
© IRS

Naast vergeling door vergelingsziekte is er vergeling te zien door zuurstofgebrek/verzadiging door veel neerslag, nutriëntengebrek, bodemschimmels, aaltjes, rhizomanie en wantsen. Het IRS geeft een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van gele bietenbladeren in augustus en september.

Vergeling kan op diverse manieren zichtbaar zijn. Zo kan het pleksgewijs voorkomen, over het hele perceel, op individuele planten of langs bomen of bossen. De plekken waar de symptomen op een perceel aanwezig zijn, maar ook de symptomen aan de bladeren zelf, geven belangrijke informatie om de verschillende oorzaken van elkaar te kunnen onderscheiden.


Vergelingsziekte

Op verschillende percelen zijn planten met vergelingsziekte zichtbaar. Planten met vergelingsziekte kunnen solitair voorkomen op een bietenperceel of in scherp afgeronde ronde plekken. Vergelingsziekte, dat wordt veroorzaakt door de virussen, wordt hoofdzakelijk overgebracht door de groene perzikluis en de sjalottenluis.


Symptomen worden zes tot acht weken na infectie zichtbaar. In het begin worden de planten lichter van kleur en vervolgens kleuren ze geel. Het schadebeeld lijkt dan sterk op magnesiumgebrek. Planten met vergelingsziekte voelen echter leerachtig aan. Daarnaast zijn de bladeren dikker en brozer dan bij magnesiumgebrek.


Zuurstofgebrek

Op percelen waar deze zomer veel regen is gevallen, kleuren de bieten bleekgroen tot geel. Vaak is zuurstofgebrek hier de oorzaak van. De wortels, of een deel hiervan, kunnen zwart verkleuren. De opname van voedingsstoffen wordt hierdoor beperkt. De bleke loofkleur heeft veel weg van een stikstoftekort.

Gebreksziekten, zoals magnesium- en kaliumgebrek, kunnen ook voor geelverkleuring van de bladeren zorgen. Bij magnesiumgebrek betreft het vaak geelverkleuring tussen de nerven. Bij kaliumgebrek krullen de bladranden naar binnen en worden bruin, terwijl de rest van het blad juist donkergroen van kleur is.


Wortelaantastingen

Er zijn ook diverse ziekten en plagen die de wortel aantasten, zoals rhizoctonia, aphanomyces, stengelaaltjes, wortelknobbelaaltjes en bietencysteaaltjes. Als de wortel is aangetast, ontstaan vaak allerlei gebreken aan de bladeren bovengronds. Daarnaast kan de bodemschimmel verticillium makkelijker binnendringen, waardoor verwelkingsziekte kan optreden.

Bij verkleuring van individuele planten betreft het meestal aantasting door rhizomanie of wantsen. Bij rhizomanie worden de planten lichtgroen van kleur. De eerste blinkers zijn eerder deze zomer al gespot.


Wantsen

Wantsenschade is vaak zichtbaar in de buurt van bomen en bossen. Wantsen prikken de bladeren aan, waarbij vooral de bladtoppen geelverkleuren en op de achterzijde zwarte streepjes zichtbaar zijn in de hoofdnerf.

De applicatie Ziekten en Plagen, beschikbaar via irs.nl of te downloaden voor Android en iOS, is een handig hulpmiddel om de oorzaak van onder andere geelverkleuring vast te stellen. Meer informatie over nutriëntengebreken, ziekten en plagen en de beheersing ervan is ook te vinden in de Teelthandleiding Suikerbieten op irs.nl/teelthandleiding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer