Ook Ierland gaat uitstoot terugdringen

De partijleiders van de regeringscoalitie in Ierland hebben een akkoord bereikt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen door de landbouwsector. Ierse boeren wordt gevraagd om tegen 2030 de uitstoot met 25 procent te verminderen. Boeren vrezen dat de veestapel moet krimpen.

Ook+Ierland+gaat+uitstoot+terugdringen
© Marjolein van Woerkom

Sinds de verkiezingen in 2020 regeert in Ierland een coalitie van liberalen, christendemocraten en groenen. De totale broeikasgasuitstoot van Ierland moet over acht jaar 51 procent zijn gedaald en tegen 2050 netto nulemissies bereiken om binnen het regeerakkoord te blijven. De reductieplannen worden niet alleen voor de land- en tuinbouw gemaakt, maar voor alle sectoren.

Recent is de verdeling voor de verschillende bedrijfstakken vastgelegd. Op de laatste dag voor het zomerreces in Dublin is een akkoord over de taakstelling voor de landbouw gesloten. Daarbij stonden de liberale landbouwminister Charlie McConaliogue en Milieuminister Eaman Ryan (Groenen) lange tijd tegenover elkaar. Er dreigde zelfs een regeringscrisis, maar uiteindelijk is een compromis gesloten.


Het is nog onduidelijk wat de doelstelling voor de landbouw exact betekent voor de veehouderij. Ierse melkveehouders spraken eerder de vrees uit dat de veestapel met zo’n 20 procent zou moeten krimpen. Het aantal melkkoeien in Ierland is voor het elfde achtereenvolgende jaar gestegen, terwijl de melkproductie per koe ook met 2,5 procent is toegenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer