'Niet uit te leggen waar Nederland mee bezig is'

Het is moeilijk om op dit moment een pakkende column voor Nieuwe Oogst te schrijven. Eigenlijk wil ik niet over de stikstofplannen van de Nederlandse overheid schrijven of het überhaupt hebben over de demonstraties van de vele boeren die vandaag de dag nog steeds terecht hun ongenoegen uiten. Maar ook hier is daar geen ontkomen aan.

%27Niet+uit+te+leggen+waar+Nederland+mee+bezig+is%27
© Hans Wesseling

Dagelijks worden we gevoed met de nodige berichten hierover, alhoewel het wat begint af te zwakken. De omgekeerde vlaggen worden immers nu door ambtenaren in Nederland weggehaald. Dat schijnt ook niet meer te mogen. De Nederlandse overheid is ineens chauvinistisch geworden en ziet haar rood-wit-blauwe driekleur als een serieus eerbetoon waar niet mee gespot mag worden. Je zou bijna denken dat dit bij de PVV vandaan komt, maar dat zal wel niet zo zijn.

Volgens de Nederlandse overheid mag je wel demonstreren, maar dat moet dan in de trend gaan van: 'Lieve Mark, we zijn het niet helemaal eens met jullie plannen, zou je daar eens naar willen kijken?' Uiteraard zonder demonstraties waar iemand ook maar last van zou kunnen hebben, alles onder het mom van ons zo perfecte democratische stelsel.

Voor een land met een overheid als deze is volgens mij een gitzwarte vlag nog te kleurrijk.

Wen maar aan het idee dat we voor onze voedselzekerheid afhankelijk zijn van andere lidstaten

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

Feit is dat ik het mijn Canadese vrienden en buren niet uitgelegd krijg waar ze in Nederland mee bezig zijn. Dat is simpelweg omdat ze niet begrijpen en ook niet kunnen geloven dat voedsel produceren geen belangrijk punt meer is op de overheidsagenda.

Op Sky News Australia wordt de Nederlandse overheid bespottelijk gemaakt doordat ze deze abrupte 'Net Zero'-plannen doordrammen. Volgens de zender is het de Nederlandse overheid maar om één ding te doen en dat is het wegwerken van de boeren omdat ze de grond nodig hebben om huizen op te bouwen. En diezelfde indruk heb ik eerlijk gezegd zelf al vele jaren.

Nederland wil het Manhattan van Europa worden met slechts een enkel boerenbedrijf in een soort 'Central Park'. Dit is allemaal het gevolg van het aanhangen van de principes van de Europese Unie.

De Nederlandse agrarisch ondernemer mag naar Oost-Europa vertrekken. Het voedsel komt immers niet uit het buitenland, maar wordt voor een groot deel geproduceerd in onze eigen Europese Unie. En wen maar aan het idee dat we voor onze voedselzekerheid afhankelijk zijn van andere lidstaten, want daar hebben we immers zelf voor gekozen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 1°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer