Duitsland en EU eens over veel minder bemesting

De Europese Commissie en de Duitse landbouwminister Cem Özdemir zijn het eens geworden over een nieuwe Duitse mestverordening. De gebieden waar de landbouw 20 procent minder mag bemesten, worden fors uitgebreid van 2 miljoen naar 2,9 miljoen hectare. Deze gebieden liggen vooral in het noordwesten van het land.

Duitsland+en+EU+eens+over+veel+minder+bemesting
© Twan Wiermans

Ook moeten de Duitsers binnen enkele jaren nitraatverontreiniging meten. Op basis van een fijnmaziger netwerk moeten vanaf 2028 nieuwe statistische methoden worden ontwikkeld.

Duitsland verbreekt de Europese nitraatrichtlijn al zolang deze bestaat. Ruim een kwart van alle huidige meetpunten meldt overschrijdingen van de grenswaarden. Vooral de melkveehouderij wordt getroffen. Ondanks te hoge waarden bleven sommige gebieden vrij van beperkingen.


Miljoenenboetes

Volgens de Süddeutsche Zeitung zal de Europese Commissie afzien van de miljoenenboetes waartoe Berlijn al eerder door het Europees Hof van Justitie wegens nitraatvervuiling werd veroordeeld. Voorwaarde is wel dat de Duitse politiek voor de zomer instemt met de nieuwe regeling. Verscheidene deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen en Saksen-Anhalt, hebben al verzet aangekondigd en ook de Duitse boerenvereniging is niet blij.

Özdemir reageerde opgelucht op het akkoord met Brussel omdat het miljarden aan boetes van Duitsland voor niet-naleving van de EU-nitraatrichtlijn voorkomt. De Duitse landbouwminister deed een beroep op de deelstaten en op de boeren om in te stemmen met het voorstel. Dit is volgens hem een voorwaarde om de landbouw eindelijk een betrouwbaar kader te geven. Na de eerdere 'ongelukkige vertragingstactieken' richting Brussel is nu 'duidelijkheid en stabiliteit nodig', benadrukte de minister.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer