Baas Heijmans: combineer uitkopen met oplossen woningnood

Waarom combineren we het uitkopen van boeren niet met het oplossen van de woningnood? Dat vraagt topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans zich hardop af.

Baas+Heijmans%3A+combineer+uitkopen+met+oplossen+woningnood
© Archief Marcel Bekken

'Als er in een gebied een groot tekort aan woningen is en door boeren ook de stikstofnormen worden overschreden, dan kan je de boeren daar uitkopen en kun je die grond gebruiken voor een nieuwe woonwijk', oppert Hillen bij de presentatie van de resultaten van Heijmans. Volgens hem zijn er zeker boeren die hierin geïnteresseerd zijn en er zouden ook veel mensen zijn die buitenstedelijk willen wonen.


'Het gaat er uiteindelijk om dat je perspectief kan bieden', zegt Hillen over het vlottrekken van de verhitte stikstofdiscussie. In zijn ogen zou het ook mogelijk moeten zijn dat boeren die om stikstofredenen eigenlijk weg moeten uit een bepaald gebied elders dan weer grond kunnen bemachtigen om hun bedrijf daar voort te zetten.


In gesprek gaan

De bouwsector voelt de stikstofproblematiek ook. De onduidelijkheid over de hoeveelheid stikstof die uitgestoten mag worden leidt bijvoorbeeld tot vertraging bij aanbestedingen op grote infrastructuurprojecten. Het stikstofdossier is ook een van de redenen dat de versnelling bij de nieuwbouw van woningen maar niet op gang komt.

Hillen roept de boeren op te stoppen met hun protesten tegen het stikstofbeleid zodat de overheid weer met iedereen om de tafel kan gaan. Hij is van mening dat er alleen een oplossing kan komen door met elkaar in gesprek te gaan. En dat er ook wat van de boeren gevraagd wordt is volgens hem onontkoombaar, omdat de agrarische sector nu eenmaal een grote uitstoter van stikstof is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer