Jagersvereniging vecht inperking jacht op konijn en haas aan

De Koninklijke Jagersvereniging vecht de inperking op de jacht van konijn en haas aan via een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat. Ook spant ze een kort geding aan waarin wordt gevorderd dat het besluit van natuurminister Christianne van der Wal wordt opgeschort.

Jagersvereniging+vecht+inperking+jacht+op+konijn+en+haas+aan
© Vidiphoto

Aankomend jachtseizoen zal de konijnenjacht niet geopend worden. In de provincies Groningen, Limburg en Utrecht mag ook niet op de haas worden gejaagd. Volgens de Koninklijke Jagersvereniging is de staat van instandhouding van haas en konijn niet in het geding. Wageningen University & Research deed hier onderzoek naar.

De vereniging stelt dat aan dit onderzoek een 'onjuiste' beoordelingsmethode ten grondslag ligt. Ook zijn onjuiste beoordelingsmethoden gehanteerd. 'Het besluit van de minister is gebaseerd op zeer beperkte en onjuiste gegevens', stelt directeur Willem Schimmelpenninck van der Oije van de Koninklijke Jagersvereniging.

'Deze gegevens geven een vertekend beeld en stroken niet met de werkelijkheid. Daarnaast stelt de minister zelf dat de jacht geen drukfactor van belang is. Dit maakt dat het besluit van de minister niet alleen onrechtmatig is, maar ook zeer onnodig.'


'Onzorgvuldig proces'

Ook wil de jagersvereniging het 'onzorgvuldige proces' verder aan de kaak stellen. 'Naast inhoudelijke kritiek is de minister haar belofte om het besluit ruim voor het jachtseizoen bekend te maken aan de Tweede Kamer niet nagekomen', geeft Schimmelpenninck van der Oije aan.


De jagersvereniging overlegt met Federatie Particulier Grondbezit, LTO en Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer om de procedure samen te voeren. Omdat het jachtseizoen op 15 augustus al van start gaat, vraagt ze via een kort geding een voorlopige voorziening aan. 'Dat zou er voor moeten zorgen dat de jacht op haas en konijn in ieder geval toegestaan blijft totdat er een oordeel is in de bodemprocedure.'


Geen gevolgen voor schadebestrijding

Het besluit van de minister om de jacht op het konijn niet te openen, heeft vooralsnog geen gevolgen voor de schadebestrijding. Op grond van de landelijke vrijstellingslijst blijft het mogelijk om schadebestrijding op konijnen uit te voeren. Datzelfde geldt voor haas daar waar er sprake is van een provinciale ontheffing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer