Minister: geen jacht op konijn, beperkte jacht op haas

In heel Nederland zal er het komend jachtseizoen niet worden gejaagd op konijnen. Daarnaast mag er in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht niet op hazen worden gejaagd. Dat heeft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof besloten.

Minister%3A+geen+jacht+op+konijn%2C+beperkte+jacht+op+haas
© Vidiphoto

Aanleiding is de dalende populatietrend. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit had Wageningen Environmental Research en Sovon opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de staat van instandhouding van de vijf soorten op de lijst vrij bejaagbare soorten, de zogenoemde wildlijst.

Deze vijf soorten zijn konijn, haas, houtduif, fazant en wilde eend. Uit onderzoek blijkt dat alle vijf de soorten van de wildlijst landelijk gezien niet in een gunstige staat van instandhouding verkeren. Van der Wal wil daarom samen met provincies en belangenorganisaties kijken wat nodig is voor het herstel van deze soorten. Daarnaast wil zij een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de jacht op een bepaalde soort alleen kan plaatsvinden in die gebieden waar het goed gaat met deze soort.


Voor het konijn en de haas zijn al trends op landelijk en provinciaal niveau beschikbaar. Voor de wilde eend, houtduif en fazant wil de minister eerst meer inzicht krijgen op provinciaal niveau. Op basis van dit inzicht zal zij een besluit nemen over het wel of niet openen van de jacht op deze soorten in het jachtseizoen 2023/2024. Komend seizoen (2022/2023) blijft de jacht op de wilde eend, houtduif en fazant nog open.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer