Warmtecamera op maaier redt weidevogels en wild

Melkveehouder Joram Hofman uit het Friese Lutkewierum heeft een systeem bedacht om weidevogels en wild te redden tijdens het maaien. Hij heeft een warmtecamera op zijn trekker, zodat hij de dieren op tijd ziet.

'Ik heb een tablet op de trekker en een camera voorop', legt Hofman uit. 'Die camera kijkt op basis van temperatuur wat er in het land aanwezig is. Dat zie ik dan weer op de tablet en zo kan ik eerder stoppen voor bijvoorbeeld hazen, hertjes en weidevogels, zodat ik ze niet platrijd.'

Naast melkvee heeft Hofman een bedrijf in beveiligingscamera's voor boerderijen, genaamd Stalzicht. 'Voor Stalzicht kon ik makkelijk aan warmtebeeldcamera's komen. Ik bestelde ook een handcamera en liet de honden 's avonds uit. Toen zag ik in het donker veel meer dan ik had verwacht. Ik was benieuwd naar wat er zou gebeuren als ik de camera op de trekker zou zetten. Een bekende van mechanisatiebedrijf GroeNoord in Bolsward wilde me helpen met de constructie.'


Op verschillende trekkers

Het systeem is makkelijk aan te brengen en te verwijderen. 'We hebben het zo gemaakt dat er ook zonder schade weer vanaf kan en zodat het op verschillende trekkers kan worden geplaatst', zegt de ondernemer.

Hofman en GroeNoord gaan het camerasysteem samen verder ontwikkelen en testen om het klaar te maken voor de praktijk. Over de kosten is nog weinig te zeggen. 'Ik denk dat je met maisland voorbereiden meer nesten aan zult treffen en in natuurland met veel levende dieren zullen we ook veel winst kunnen behalen door met zulke camera's te werken', schat Hofman in.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer