Flevoland stapt over op drie regionale wildbeheereenheden

Provincie Flevoland telt voortaan drie afzonderlijke wildbeheereenheden. De taken van de voormalige WBE Flevoland zijn overgenomen door drie regionale eenheden. Zij voeren het wildbeheer in respectievelijk de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland.

Flevoland+stapt+over+op+drie+regionale+wildbeheereenheden
© Vidiphoto

De overkoepelende Fauna Beheereenheid (FBE) Flevoland heeft tot de opsplitsing besloten, omdat de gewijzigde provinciale omgevingsverordening drie WBE's voorschrijft. Daarmee kan het wild- en schadebeheer meer regiogericht worden uitgevoerd.

'Het bestuur heeft geconstateerd dat het wettelijk verplicht is de Omgevingsverordening op te volgen. In de Verordening staan het aantal WBE's en hun werkgebieden benoemd', meldt voorzitter Henk Tiesinga van FBE Flevoland. Met de drie nieuwe wildbeheereenheden is het maximum in de provincie bereikt.


Te veel edelherten

Volgens natuurgedeputeerde Harold Hofstra speelt de opsplitsing in op de lokale situatie in ieder deelgebied. 'Alle polders zijn anders. Zo heeft de Noordoostpolder veel last van de wasbeerhond, zijn er in Oostelijk Flevoland te veel edelherten en in de Oostvaardersplassen veroorzaken mezen grote schade bij Drontense fruittelers.'

In navolging op het besluit van FBE-Flevoland, is het Faunaregistratiesysteem daarop aangepast. Jacht(akte)houders kunnen hun gegevens via WBE Flevoland blijven inzien, maar niet meer wijzigen. FBE Flevoland raadt jachthouders die willen blijven jagen of beheren aan om lid te worden van de WBE waarbinnen hun jachtveld ligt.


Aanmelding

Inmiddels hebben zich bij de drie nieuwe WBE's zo'n 250 jachthouders aangesloten. Aanmelding gebeurt via FBE Flevoland. Grondgebruikers hoeven zich voor schadebestrijding niet opnieuw aan te melden.

Zodra een jachthouder door de WBE in het Fauna Registratie Systeem is aangemeld, krijgt deze een nieuw jachtveldnummer en kan het jachtveld opnieuw worden ingetekend. Jagers die dit jaar al via een machtiging aan reeënbeheer deden, ontvangen via hun nieuwe WBE een nieuwe machtiging en wildmerken. Oude wildmerken komen dan te vervallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer