Bietencampagne start 13 september

Cosun Beet Company heeft woensdag bekendgemaakt dat de bietencampagne dinsdag 13 september start. De startdatum is daarmee gelijk aan die van vorig jaar.

Bietencampagne+start+13+september
© Jorg Tönjes

Suikerbietentelers ontvangen in de tweede week van augustus de definitieve campagne-indeling. Het startmoment geldt voor zowel de fabriek in het Groningse Vierverlaten als die in het Brabantse Dinteloord. Cosun voorziet met de huidige opbrengstverwachting een campagneduur van 136 dagen.

Volgens de bietenverwerker is momenteel op onberegende droogtegevoelige gronden schade door de hitte en de aanhoudende droogte zichtbaar. Kennis- en onderzoeksinstituut IRS benadrukt dat continu beschikbaar water voor de bieten belangrijk is om groeiverstoring te vermijden. Als het gewas verdroogt en daarna weer vocht opneemt, wordt suiker uit de wortel gebruikt om nieuw loof te ontwikkelen. Dat gaat ten koste van het suikergehalte, meldt IRS.


Bladverbranding

Daarnaast is volgens Cosun bladverbranding op droogtegevoelige gronden waargenomen. Dat is het gevolg van intensief zonlicht. Doordat op veel percelen de bietenwortels door het droge voorjaarsweer de diepte zijn ingegaan, kan het gewas vocht onttrekken uit diepere lagen. Wel heeft het zonnige weer van de afgelopen tijd gezorgd voor extra zonne-instraling, wat positieve gevolgen heeft voor de opbrengst.


Ondertussen blijft IRS telers erop wijzen alert te zijn op bladschimmels. Sinds de waarschuwingen drie weken geleden in Gelderland, Oost- en Zuid-Flevoland, Zuid-Hollandse eilanden, Zeeuwse eilanden en Zeeuws-Vlaanderen, waren er dagen met hoge luchtvochtigheid met soms temperaturen boven de 20 graden. Dat is gunstig weer voor infectie voor zowel cercospora als stemphylium.


Wekelijks controleren

Voor een effectieve bestrijding adviseert IRS akkerbouwers elke week de suikerbieten te controleren op bladschimmels. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwgevormde bladeren, die niet beschermd zijn. Wanneer een bespuiting met Charge of Micro Special Liquid is uitgevoerd, is het nodig om bij het zien van de eerste vlekjes een fungicidebespuiting uit te voeren.

Voor akkerbouwers die resistentievorming vermoeden bij cercospora, adviseert IRS om één week na de bespuiting opnieuw te controleren. In dat geval kunnen zij bij uitbreiding van de cercospora-aantasting tijdig corrigeren met een ander middel . Ook adviseert IRS het gebruik van actieve stoffen tussen de bespuitingen zoveel mogelijk af te wisselen voor een betere effectiviteit en het voorkomen van resistentievorming.


Groningen en Friesland

Tot voor kort waren er in de kleigebieden in Groningen en Friesland nog geen bladschimmels gevonden, maar woensdag bericht het IRS dat ook daar nu cercospora en roest is aangetroffen. Ook is in het IRS-gebied Friesland-klei meeldauw gevonden. De bij IRS-diagnostiek binnengekomen bladmonsters met bladschimmels per regio staan genoemd in tabel 1 op deze pagina.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer