Nordzucker rondt bietencampagne met succes af

De fabrieken van Nordzucker hebben gemiddeld 122 dagen lang suikerbieten verwerkt. In totaal ging het in de campagne 2021/2022 om 17 miljoen ton suikerbieten.

Nordzucker+rondt+bietencampagne+met+succes+af
© Nordzucker

De bietenverwerking verliep op alle locaties nagenoeg probleemloos. 'Over het algemeen goede campagneprestaties in alle fabrieken', meldt Nordzucker. De opbrengsten waren bovengemiddeld: 72,1 ton bieten per hectare met 17,7 procent suiker.

De campagne werd voor het einde van het jaar voltooid in Finland en Litouwen, in Polen en Slowakije in het eerste decennium van januari en in Duitsland tussen 18 en 27 januari. De verwerkingsbedrijven in Denemarken (eind januari) en Zweden (begin februari) zijn nog in bedrijf.

In Duitsland, Denemarken en Litouwen werd in de eerste dagen van het seizoen ook weer biologische biet verwerkt tot biosuiker. In totaal ging het om 184.000 ton biologische bieten.


Hoge opbrengsten

Voldoende en goed verdeelde regenval in de zomer in bijna alle Europese teeltregio's leidde tot bovengemiddelde bieten- en suikeropbrengsten (12,8 ton suiker per hectare). Duitsland behaalde zelfs een van de hoogste suikeropbrengsten ooit, met een gemiddelde van bijna 80 ton bieten per hectare (73 ton in het vijfjarig gemiddelde) en een suikergehalte van ongeveer 18 procent, met 14,2 ton suiker per hectare.

Naast de goede opbrengsten zullen hogere suikerprijzen een positief effect hebben op de bietenprijzen van de contracten met een variabel prijsmodel. 'De variabele suikerbietencontracten met onze telers zullen de beste prijzen opleveren sinds het einde van het suikermarktregime. En merkbaar hogere prijzen dan in het vasteprijsmodel', benadrukt CEO Lars Gorissen van Nordzucker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer